Bavorská metropola má kalendár plný osláv

Centrá európskych miest sú v decembri najobľúbenejšími miestami stretávania. Predvianočnej atmosfére môže konkurovať len jediný deň v roku – 31. december. Oslavy Silvestra sa nezadržateľne blížia, starý rok už má namále a odratúva posledné hodiny. Paríž, Brusel, Londýn, Viedeň či Rím… všetky sa rozžiaria tisíckami svetiel a zaplnia davmi jasajúcich návštevníkov. My sme si urobili krátku zastávku v srdci Bavorska, aj keď Mníchov nie je mesto na jednu návštevu. Aká je hrdá metropola vo sviatočnom čase?

Ponuka je bohatá, problém je, čo si vybrať. S najväčšou pravdepodobnosťou sa vám stane, že stihnete len zlomok a budete odchádzať s predsavzatím, že sa do srdca Bavorska musíte vrátiť. Určite to nie je zlý nápad.

Multikultúrna metropola sa rada zabáva

Mníchovský kalendár je plný udalostí po celý rok – januárové fašiangy, niekoľko týždňov trvajúce plesy a bály, veľkonočný pôst, ktorý sa končí Starkbierzeitom, v apríli sa oslavuje Fruhlingsfest. V lete sa konajú hudobné, divadelné a operné festivaly, Sommerfest je koncertom hudobných hviezd a športových súťaží. Oktoberfest, najväčšie podujatie svojho druhu na svete sa začína v septembri. Rok sa končí zimným festivalom Tollwood a obrovským Christkindlmarktom na historickom námestí Marienplatz, s vianočným stromom vysokým aspoň 30 metrov a s 2 500 trblietavými žiarovkami. Atmosféru dotvárajú priečelia Starej a Novej radnice, architektúra kostolov Panny Márie, apoštola Petra a sv. Michaela v priľahlých uliciach.

Sviatky s tradíciami, klobáskami a punčom 

Tretiu a štvrtú adventnú nedeľu sa koná tradičný Krampuslauf, počas ktorého rezonuje 500 rokov stará tradícia kresťansko-mytologických postáv. Ani deti nemusia mať pred občas  drsnou družinou Mikuláša a strašidelného sprievodu strach. Sú súčasťou kultúry a tí nebojácni si môžu vyskúšať originálne kostýmy a ocitnúť sa v čertovej koži. Na priľahlom Rindermarkte obdivujeme štýlové stánky s tradičnými výrobkami a domácimi špecialitami, ochutnávame ovocný punč a pečené klobásky. Pre deti lákadlo, pre rodičov chuť spomienok na detstvo. V Starej radnici húf súťaživých ratolestí čaká v rade vyskúšať si tradičné remeslá a vyrobiť darček z vosku, dreva či olova.

Photo: unsplash

Umenie ako kreatívna vizitka

Schwabinger Weinachtsmarkt je orientovaný na rozličné druhy umeleckých a remeselných výrobkov.  Súčasťou sú výstavy umeleckých diel, svetelné inštalácie a divadelné predstavenia. Kombinácia atrakcií, remesiel a umenia je kreatívnou vizitkou mesta, na ktorú sú domáci patrične hrdí. Z romantického vysvieteného trhu pri Čínskej veži si možno urobiť prechádzku i jazdu na koči zimnými Anglickými záhradami. A večery spríjemňujú koncerty z radničného balkóna s chórovými spevmi i známymi melódiami.

Silvestrovská párty na Theresienwiese

Po niekoľkých návštevách Mníchova a pár dňoch u známych strávených počas tohtoročného Adventu ani náhodou nepochybujeme o tom, že Bavoráci si ctia tradície rovnako ako kult masovej zábavy. Aj oslavy konca roka patria tradične k najkrajším v celom Nemecku. Oblohu osvetľuje polárna žiara ohňostrojov a ulice vo všetkých štvrtiach sú plné radosti a dobrej nálady. Každý rok sa konajú koncerty v pôvodných piatich stanoch pre Tollwood, do ktorých si treba zarezervovať lístky. Na najväčšej silvestrovskej párty sa aj teraz očakáva  okolo 7 000 návštevníkov. Ak nemáte vstupenku, môžete sa zahriať v okolitých stánkoch i reštauráciách a potom obdivovať ohňostroj na Theresienwiese.

Photo: unsplash

Jedinečná atmosféra na Marienplatzi

Silvester na Marienplatzi je tradične najvyhľadávanejší, má jedinečnú atmosféru námestia pred historickou radnicou a v okolí je veľa krčmičiek. Ľudia sa radi schádzajú na Friedensengel, milovníci romantických prechádzok nedajú dopustiť na Silvester v Anglickej záhrade. Ak chcete nerušený výhľad na Mníchov, Olympijský park je to najlepšie miesto. Či vyšliapete na kopec a alebo zostanete dolu na lúke, v oboch prípadoch uvidíte na panorámu historického centra. Originálnym miestom osláv sa stalo – letisko. Ukazuje sa, že v tomto multikultúrnom meste môžete osláviť Nový rok hoci v talianskej, juhoamerickej, ázijskej či v bavorskej atmosfére. V niektorých reštauráciách môžu deti do 12 rokov jesť zadarmo. No ak máte radi dobré jedlo, skúste rezerváciu na strešnej terase v Bayerischer Hof.

Photo: unsplash

Mníchovské Veni, vidi, vici

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok

Mníchov je tretie najväčšie mesto Nemecka a bavorská metropola sa hrdí nespočetným množstvom múzeí, originálnou umeleckou scénou, najväčším kolektívnym pitím piva na Oktoberfeste a množstvom ďalších superlatívov. Sofistikované mesto na rieke Isar roky súperí o prestíž s Berlínom i Norimbergom a tradície si udržiava rovnako hrdo ako sa pýši autami BMW, Olympijským parkom, futbalovým klubom Bayern a jeho modernou Allianz Arenou. Na to, aby návštevník mohol spoznať všetky jedinečnosti mesta, určite nestačí jeden deň.

Photo: unsplash

Štvorvalec BMW s múzeom

Jednou z architektonických dominánt mesta je štvorica spojených okrúhlych vežiakov známa ako štvorvalec. Ide o sídlo automobilky BMW, okolo ktorej sa rozprestierajú nielen výrobné a dizajnérske haly, celosvetové predajné centrum ale aj známe múzeum. Dnes má automobilka v portfóliu aj kedysi tradičné britské značky Rolls Royce a Mini. BMW bola založená v roku 1916 a zo začiatku sa špecializovala na výrobu leteckých motorov. Je synonymom luxusu a kvality a firma ročne vyprodukuje viac ako 1,5 mil. automobilov. Domáci v sociologických prieskumoch opakovane považujú (popri kožených nohaviciach, dirndloch a pive) práve BMW za celosvetovo najznámejší symbol Bavorska.

Photo: unsplash

Olympijský park ako architektonický unikát

Letné olympijské hry v roku 1972 sa uskutočnili na nemeckej pôde prvýkrát od kontroverzného predvojnového podujatia z roku 1936. Mníchovský olympijský areál je považovaný za svetový architektonický unikát. Je vzdialený len 4 km od centra mesta, 80 metrov vysoké stožiare s oceľovými lanami sú ďalším symbolom, ktorý vidieť prakticky zo všetkých strán obrovskej bavorskej metropoly. Ak by na orientáciu nestačili, určite neprehliadnete takmer 300 metrov vysokú televíznu vežu, ktorá je tiež súčasťou Olympijského parku.

Korene Oktoberfestu na kráľovskej svadbe

Predskokanom bola oslava svadby korunného princa Ľudovíta I. a princeznej Therese von Sachsen v roku 1810. Slávnosť, ktorá mala pôvodne podobu dostihov, vyvolala obrovské nadšenie, a tak bolo rozhodnuté – bude každý rok. Oktoberfest sa tradične koná na Theresienwiese za mestom pod obrovskou sochou patrónky mesta Bavarie. Na najväčšom kolektívnom pití piva na svete sa každoročne zúčastní viac ako 6 miliónov návštevníkov, z ktorých 30 percent tvoria zahraniční turisti. Za dva týždne trvania slávnosti vypijú takmer 7 miliónov litrov obľúbeného moku. Šesť najväčších bavorských pivovarov dodáva okrem klasických pív aj špeciálne uvarené tmavšie a podstatne silnejšie podávané v litrovom krčahu Mass.

Photo: unsplash

Futbalová nádhera v Allianz Arene

Ak prichádzate do Mníchova letecky, určite si všimnete obrovský areál vytvorený z takmer 3 000 plastových fóliových vankúšov. Je to slávna Allianz Arena, v ktorej majú od roku 2005 sídlo obidva domáce futbalové kluby. Bayern Mníchov patrí medzi svetovú futbalovú  špičku.  Arénu oficiálne otvorili počas Majstrovstiev sveta vo futbale v roku 2006 s kapacitou 75 000 divákov. Ak budete mať príležitosť, nepremeškajte ju, pretože zážitok z dobrého futbalu domáceho Bayernu s rovnocenným súperom v Allianz Arene patrí tiež do kategórie nezabudnuteľných.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.
Consent choices