Svet moderných technológií je všade okolo nás. A je viac ako užitočný

Moderné technológie vstupujú do nášho života raketovou rýchlosťou a stávajú sa alfou a omegou rozvoja automobilového priemyslu a jeho ekologických požiadaviek. Ako napreduje tento na pohľad imaginárny a pritom výsostne praktický svet? Tu sú naše horúce novinky a zaujímavosti s puncom inteligentných riešení.  

 

SEAT vyriešil problém s bezpečnosťou bezkľúčového prístupu

Bezkľúčový prístup odomknutia a naštartovania vozidla pozná možno každý majiteľ nového auta. Treba sa priblížiť k vozidlu, potom stačí otvoriť, naštartovať a odísť. Postupne sa však tento rozšírený systém stáva rizikovejší. Seat túto bezpečnostnú hrozbu vyriešil senzorom pohybu, ktorý používa vo svojich kľúčoch. Keď sa s kľúčom nemanipuluje, dočasne po 15 minútach deaktivuje vysielanie signálu. Žiadny zosilňovač dlhoprstým nepomôže a nemôžu si odkopírovať na diaľku váš signál. Kľúč začne opäť vysielať signál, až keď s ním majiteľ vozidla vykoná nejaký pohyb.

Photo: SEAT

Toyota školí roboty pomocou umývačky riadu

Čo majú spoločné umývačka riadu a robot? Podľa japonských odborníkov z automobilky Toyota bude ideálne dosiahnuť stav, keď sa jeden robot naučí vykonať danú úlohu a potom môže svoje schopnosti preniesť na ostatné prostredníctvom technológie cloud. Aj preto sa robot „cvičí“ pri kuchynskom dreze. Jednou zo základných úloh je preniesť použité riady z drezu do umývačky. Musí nielen lokalizovať objekt a preniesť ho na správne miesto, ale aj rozpoznať jeho polohu a typ. A následne vyhodnotiť, do ktorej časti umývačky riad vložiť. Aby umelej inteligencii úlohu skomplikovali, vkladajú výskumníci do drezu zbytočné objekty, ktoré musí robot odložiť nabok. Samozrejme, cieľom inžinierov nie je vytvoriť asistenta umývačky riadu, ale vyvinúť nástroje a algoritmy, ktoré sa budú používať aj v iných situáciách.

Photo: Toyota

Prvý čisto elektrický model Volvo

Spoločnosť Volvo Cars predstavila prvý čistý elektromobil XC40 Recharge, ktorý je zároveň prvým modelom z úplne nového rovnomenného modelového radu a vychádza z najpredávanejšieho malého SUV XC40. V nasledujúcich piatich rokoch výrobca každý rok uvedie na trh čistý elektromobil, pretože do roku 2025 chce dosiahnuť, aby 50 % celosvetového predaja tvorili elektromobily a zvyšok hybridy. Označenie Recharge sa stane ústredným názvom všetkých nabíjateľných modelov Volvo s čisto elektrickým a plug-in hybridným pohonom. Aby spoločnosť podporila jazdu na elektrickú energiu, každý plug-in hybridný model Volvo Recharge bude mať nárok na bezplatnú dodávku elektrickej energie na jeden rok.

Photo: Volvo

Nové sanitky na záchranu života

Viac..  Odzvoní spaľovacím motorom po roku 2035? Europolitici pripúšťajú zmenu

Flotilu sanitiek Rýchlej zdravotnej pomoci rozšíri 107 prestavaných vozidiel Mercedes-Benz Sprinter a 20 vozidiel určených pre Dopravnú zdravotnú službu. Vozidlá so špecifickou výbavou budú dodané postupne do konca apríla 2020. Čo sa týka výrobcu, nejde o prvú spoluprácu tohto druhu – už v roku 2013 vyrobili 30 Sprinterov. Všetky nové dodané vozidlá sú vybavené 7-stupňovou automatickou prevodovkou 7G-TRONIC, ktorú nemá u nás žiadna iná sanitka. K dodanej výbave patrí aj nezávislé kúrenie a klimatizácia v ambulantnom priestore vrátane integrovaného zariadenia na trvalú dezinfekciu ovzdušia. A čo je dôležité – nechýba ani kardio kreslo na transport pacienta.

Photo: archív MB

Rekordný plavec vzduchom a vodíkový Hyundai

Francúz Bertrand Piccard vytvoril svetový rekord v dojazde na jednu náplň nádrže automobilu poháňaného vodíkom. Za volantom modelu Hyundai NEXO vyštartoval v Sarreguemines vo východnom Francúzsku a do cieľa vo francúzskom národnom múzeu letectva a kozmonautiky v Le Bourget pri Paríži došiel nasledujúci deň. Prekonal tak vzdialenosť 778 km. Toľko doteraz neprešiel na jednu náplň palivových nádrží nijaký sériovo vyrábaný automobil poháňaný vodíkovým palivovým článkom. Piccard sa v minulosti preslávil extrémnymi výkonmi v oblasti letectva, ako prvý bez prestávky obletel Zem v balóne a absolvoval prvý oblet planéty na lietadle Solar Impulse poháňanom slnečnou energiou. Spoločnosť Hyundai Motor, ktorá zdieľa rovnakú víziu trvale udržateľného rastu, ho vymenovala za svojho ambasádora.

Photo: Hyundai

Beta priniesla internet do lietadiel

Telekom uvádza pre svojich zákazníkov internetovú službu, vďaka ktorej budú môcť zostať v spojení so svetom aj počas letu ponad Európu. Nová služba Internet v lietadle Beta umožňuje bezplatný prístup na palube zatiaľ iba troch leteckých spoločností Lufthansa, Austrian Airlines a Eurowings. Služba zatiaľ funguje v pilotnej a bezplatnej prevádzke až do konca februára 2020. Zákazníkom umožňuje prostredníctvom WiFi pripojenie až do rýchlosti 600 kbps. Na používanie internetu v lietadlách je potrebné stiahnuť si príslušnú aplikáciu zo stránky telekom.sk/internet-v-lietadle, nakonfigurovať ju a zapnúť letový režim.

O Juraj Turis

Consent choices