zemny plyn
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Nemecko privítalo dohodu Ruska a Ukrajiny o tranzite plynu

BERLÍN – Nemecká vláda v utorok privítala dohodu Ruska a Ukrajiny o pokračovaní tranzitu zemného plynu. Dohoda predstavuje „dôležitý signál garancie bezpečných dodávok plynu pre Európu“, uviedla vo vyhlásení kancelárka Angela Merkelová. Zhruba tretinu spotreby zemného plynu Nemecku zabezpečujú dodávky z Ruska.

Rusko a Ukrajina v pondelok finalizovali dohody, ktoré zabezpečia pokračovanie tranzitu ruského plynu do Európskej únie cez územie Ukrajiny. Príslušné dokumenty podpísali predstavitelia národných plynárenských spoločností Gazprom a Naftogaz.

Na pokračovaní dodávok plynu sa Moskva a Kyjev predbežne dohodli 21. decembra. Kontrakt s účinnosťou od 1. januára 2020 sa uzatvára na päť rokov. Dohoda predpokladá, že v roku 2020 sa z Ukrajiny do členských štátov únie prepraví 65 mld. metrov kubických plynu. V nasledujúcom období budú pokračovať dodávky v objeme 40 mld. metrov kubických. Správa znamená úľavu pre európske krajiny, ktoré z Ruska odoberajú zhruba 40 percent svojej spotreby plynu. Existujúca dohoda o dodávkach ruského plynu pre EÚ sa končí 31. decembra.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices