sliepky, vtacia chripka
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Vtáčia chrípka v Poľsku: Agresívny vírus začal okamžite zabíjať

VARŠAVA / Susedné Poľsko je najväčším producentom hydiny v Európe – aj preto všetkých zaskočila novoročná informácia o tom, že sa tam po takmer dvoch rokoch opäť vyskytol veľmi agresívny vírus vtáčej chrípky, ktorý začal okamžite zabíjať. Ohrozených je viac ako 350 tisíc kusov hydiny na niekoľkých farmách.

Vírus vtáčej chrípky sa začal po troch poľských farmách šíriť rekordnou rýchlosťou. V priebehu pár hodín uhynulo až niekoľko tisíc druhov hydiny. „V tejto chvíli je nakazených od 32 do 40 tisíc vtákov, pričom ide hlavne o morky. Ohrozených je viac ako 350 tisíc kusov,“ vyjadril sa Andrzej Danielak z Poľského združenia chovateľov hydiny. „Vyšetrením sa zistilo, že ide o kmeň vírusu vtáčej chrípky H5N8, pomerne agresívny, pretože všetky zvieratá na farme uhynuli,“ zhodnotil Jozef Bíreš zo štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Vírus sa na chovanú hydinu preniesol pravdepodobne z voľne žijúceho divokého vtáctva. Ako prvé začali totiž hynúť labute. „Zavlečenie tejto nákazy môže byť aj tzv. kvapôčkovou nákazou, to znamená vzduchom, ale predpokladá sa, že tam mohol byť kontakt s voľne žijúcim vtáctvom, krmivom, či technikou,“ skonštatoval Bíreš. V okolí postihnutých fariem sú už od včerajška realizované hygienické opatrenia, aby sa zabránilo, ďalšiemu šíreniu nebezpečného vírusu. „Na cesty sme umiestnili špeciálne čistiace prostriedky na gumy, ktoré zabránia ďalšiemu šíreniu nákazy. Rovnako umiestňujeme všade aj výstražné tabule,“ uviedla starostka obce Eliza Smoleń.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

„Situáciu máme pod kontrolou. Ten vírus neohrozuje človeka, z toho čo máme informácie, nikde na svete tento vírus ešte človeka nezabil,“ dodal Danielak. No zatiaľ čo Poliaci upokojujú, že vírus nie je prenosný na človeka, naši veterinári sú zdržanlivejší. „Je to takzvaný zoonitický kmeň, to znamená, že prenos tohto vírusu je aj na človeka zo zvierat a opačne. Takže je nebezpečný,“ zhodnotil Bíreš.

V tejto chvíli je isté, že najmenej 40 tisíc kusov hydiny bude musieť byť utratených. Medzi vtákmi sa však choroba rýchlo šíri a je preto možné, že zomrú ešte skôr. „Mŕtve vtáky neskôr prevezieme na úplnú likvidáciu. Naďalej to kontroluje polícia aj veterinári,“ uviedla Eliza Smoleń. „Pre Slovensko to znamená, že zvýšime kontroly, i keď Poliaci potvrdili, že žiadne zvieratá odtiaľ neodišli,“ dodal Bíreš.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Tusk

Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Poľský premiér Donald Tusk pre európske média uviedol, že Európa znova vstúpila do predvojnového obdobia. …

Consent choices