pohreb iranskeho generala
Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Tragický pohreb iránskeho generála. Dav ušliapal 35 ľudí

KERMÁN / Iránska štátna televízia informuje, že na pohrebe generála Kásema Solejmáního v meste Kermane dav ušliapal 35 ľudí a 48 ľudí bolo zranených. Televízia uviedla, v pohrebnom sprievode v Solejmáního rodisku vznikla tlačenica. V pondelok, keď Iránci uctili pamiatku Solejmáního v hlavnom meste Teheráne, podľa agentúry AP vyšiel do ulíc viac ako milión ľudí.

Veliteľ elitných iránskych jednotiek Solejmání zomrel pri piatkovom útoku amerického bezpilotného lietadla v blízkosti irackej metropoly Bagdadu. Útok nariadený priamo americkým prezidentom Donaldom Trumpom vyvolal rozhorčenie v regióne. Teherán pohrozil odvetou.

Tajomník iránskej Najvyššej rady národnej bezpečnosti dnes oznámil, že Irán zvažuje 13 možností odvety za zabitie iránskeho generála kasematy Solejmáního. Zároveň bez bližších podrobností zdôraznil, že aj tá najmiernejšia varianta by bola pre Spojené štáty zničujúca. Informovala o tom agentúra Fars.

„Američania by mali vedieť, že sme doteraz v rade rokovali o 13 možnostiach odvety a aj v prípade, že by bola zhoda na najmiernejšom scenári, jeho vykonanie by bolo pre Američanov nočnou morou,“ povedal tajomník bezpečnostnej rady Alí Šamchání. „Čo chcete vedieť o osude amerických vojakov plaziacich sa k úkrytom? Odpoveď je jasná: tí ktorí sa plazia k úkrytom a dúfajú, že uniknú nášmu hnevu a zavrú za sebou dvere, netušia, že islamská republika otvorí dvere do pekla,“ citovala Šamcháního agentúra Fars. „Posolstvo Islamskej republiky je jasné; Amerika spáchala atentát na iránskeho národného hrdinu a naša pýcha nám nedovolí, aby sme boli ľahostajní,“ zdôraznil. Ak podľa neho americkí vojaci z regiónu neodídu po svojich, budú odvezená ich mŕtve telá.

Viac..  Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Šamchání zároveň poznamenal, že teraz nemožno médiám poskytnúť bližšie informácie k možnostiam odvety. Uviedol však, že Irán má detailné informácie o amerických základniach a pozná presný počet amerických vojakov v blízkosti svojej hranice a podrobne ich činnosť sleduje.

Veliteľ elitných iránskych jednotiek Solejmání zomrel pri piatkovom útoku amerického bezpilotného lietadla v blízkosti irackej metropoly Bagdadu a po troch dňoch pietnych podujatí má byť dnes vo svojom rodnom Kermane v Iráne pochovaný. Útok nariadený priamo americkým prezidentom Donaldom Trumpom vyvolal rozhorčenie v regióne. Teherán odvetou pohrozil už opakovane.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Trump

Trump tvrdí, že Európa by mala poskytnúť Ukrajine viac pomoci

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; …

Consent choices