Iran
Zdroj: Reprofoto/noviny.sk

Irán zahájil protiútok. Armáda zaútočila na americké základne v Iraku

TEHERÁN / Irán vypálil v stredu skoro ráno zo svojho územia sériu balistických rakiet na dve vojenské základne v Iraku, kde pôsobia americkí vojaci. Informovala o tom iránska štátna televízia. Podľa jej údajov ide o pomstu za zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního pri Bagdade. Operáciu nariadil minulý týždeň americký prezident Donald Trump a Irán okamžite avizoval odvetu.

Irán zahájil útok na sily pod vedením USA v Iraku, informovala v noci na stredu americká armáda. Teherán podľa nej odpálil viac ako tucet balistických striel z iránskeho územia na najmenej dve iracké základne s vojakmi koalície vedenej Spojenými štátmi.

​Pentagon potvrdil, že terčom útoku sa stali letecká základňa Ajn al-Asad v centrálnom Iraku a základňa v kurdskom Irbile na severe.

Správy o obetiach zatiaľ nie sú známe, základne stále prehľadávajú. Trump na Twitteri krátko po útoku uviedol, že „všetko je v poriadku“. Dodal, že „zatiaľ je to dobré“, čo sa týka obetí.

Raketové útoky, ktoré nasledovali po Solejmáního pohrebe, vyvolali obavy, že obe znepriatelené krajiny by mohli byť bližšie k vojne. Podľa agentúry AP sú však náznaky, že k ďalším odvetným akciám, minimálne v krátkom časovom horizonte, už nedôjde.

Napätie na Blízkom východe nepoľavuje

Irán vystrojil veľkolepý pohreb generálovi Soleimanimu, ktorý bol usmrtený pri útoku amerického dronu v Bagdade. Centrum Teheránu zaplnili davy ľudí, ktorí skandovali „Smrť Amerike“! Smútočné obrady za zabitého generála sa konali aj v ďalších mestách.

Iránsky ľud dal posledné zbohom svojmu milovanému generálovi. Toho minulý týždeň prikázal zlikvidovať prezident Trump za to, že rozdúchaval proti-americké vášne v arabskom svete. Rozlúčka so Soleimanim pripomínala veľkolepé divadlo. Vedľa najvyššieho duchovného Chameneího stáli prezident Hasan Rúhání, nový veliteľ jednotiek Kuds a ďalší vysoko postavení predstavitelia islamskej republiky. Samotný Chameneí neudržal slzy počas tradičnej moslimskej modlitby za mŕtvych.

Viac..  Europarlament schválil nový pakt EÚ o migrácii a azyle

Smrť obľúbeného politika vnímajú skrz prizmu mučeníka

Už od rána desaťtisícové davy zaplnili ulice iránskej metropoly. Smútiaci niesli plagáty so Soleimaniho portrétom a červené šíitské vlajky, ktoré symbolizujú krv niekoho, kto bol zabitý neprávom a volajú po pomste. Na pohrebe vystúpila aj dcéra zabitého veliteľa elitných iránskych jednotiek Zeinab Soleimani. Americkému prezidentovi adresovala drsný odkaz. „Šialený Trump, nemysli si, že po mučeníckej smrti môjho otca sa všetko skončilo. Rodiny amerických vojakov na Blízkom východe budú tráviť svoje dni čakaním na smrť svojich detí,“ odkázala.

Dcéra bývalého šéfa jednotiek Kuds a druhého najmocnejšieho muža v krajine zároveň prorokovala Spojeným štátom temnú budúcnosť. Nástupca Soleimaniho už skôr vyhlásil, že jeho cieľom je vytlačiť americké jednotky z regiónu a pohrozil vojenskou akciou. Na vyhrážky už reagoval aj prezident Trump. Povedal, že zvažuje útok na vybrané iránske kultúrne lokality, ak by Iránci v odvete za smrť generála zabili nejakých amerických občanov.​

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií …

Consent choices