peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PS/SPOLU: SNS obrala slovenskú vedu o ďalších 37 miliónov EUR

Gestori PS/SPOLU pre oblasť školstva Juraj Hipš a Vladimír Šucha dnes odhalili ďalší kšeft SNS, pri ktorom ministerstvo školstva premrhalo 37 miliónov EUR určených na vedu. Projekt Centra vedecko-technických informácií s názvom „Podpora národného systému pre popularizáciu výskumu a vývoja“ z OP Výskum a vývoj, je podľa ich slov netransparentný, nekvalitne pripravený, neodkontrolovateľný a v skutočnosti bude olúpením slovenskej vedy. Obrátia sa preto na Európsku komisiu so žiadosťou, aby preverila účelnosť pridelených prostriedkov. Chcú predísť tomu, aby muselo Slovensko opäť vracať európske peniaze zo štátneho rozpočtu.

Medzi sviatkami ministerstvo školstva schválilo projekt so vzletným názvom „Podpora národného systému pre popularizáciu výskumu a vývoja“. V skutočnosti je podľa J. Hipša a V. Šuchu lúpežou európskych peňazí určených na podporu vedy a výskumu na Slovensku.

„Ministerka Lubyová nikdy nemala zábrany rozhadzovať peniaze výlučne podľa obchodných záujmov Slovenskej národnej strany. Na tomto projekte sa ukazuje, ako málo stačí, aby niekto na Slovensku získal 37 miliónov EUR. Časť opisu projektu, ktorá určuje, ako sa peniaze využijú, má len 9 strán. Plánované výstupy projektu nezodpovedajú vynaloženým prostriedkom, ich kontrola bude nemožná. Rozpočtovanie je výsmechom efektívnosti. Náklady na novú budovu v Nitre sú „odhadnuté“ na 11 miliónov eur, zato položka na stráženie budovy je vyčíslená do posledného centu na 124 209,33 eura. Kým o cene za stráženie majú autori projektu jasnú predstavu, o užitočnosti pre vedu a výskum na Slovensku nehovoria nič,“ vypočítava Juraj Hipš.

V prípade, že by sa ukázalo, že peniaze neboli použité efektívne hrozí, že by ich Slovensko muselo v budúcnosti vrátiť. Šucha a Hipš sa preto rozhodli obrátiť na Európsku komisiu so žiadosťou, aby preverila účelnosť pridelených prostriedkov.

„Túto nehoráznosť musíme zastaviť,“ dodáva Vladimír Šucha. Zdôrazňuje, že PS/Spolu nie je proti popularizácii vedy. „Presne naopak, sme však zásadne proti rozhadzovaniu verejných peňazí,“ dodáva. Celý nonsens podľa neho podtrhuje to, že vo vyspelých západných krajinách ako Belgicko a Francúzsko majú jedno národné centrum na popularizáciu vedy. Podľa tohto projektu ministerstva školstva sa majú na Slovensku vybudovať štyri.

Viac..  ECB: Firmy v eurozóne očakávajú, že sa rast miezd spomalí

V. Šucha pripomína, že tento projekt zďaleka nie je jediným príkladom neúcty k skutočnej vede a výskumu na Slovensku zo strany vedenia rezortu školstva:

„Nominanti SNS pre zlé riadenie eurofondov v tomto volebnom období už stratili vyše sto miliónov eur, ktoré Slovensko v rokoch 2017 až 2018 vrátilo EÚ. V roku 2019 bolo v ohrození ďalších 190 miliónov eur, ktoré Slovernsko zachránilo iba tak, že ich presunulo na cestnú infraštruktúru. Zmeniť to môžeme iba vo voľbách vo februári. Slovenská veda potrebuje lepšiu vládu, rozumné riadenie a dôstojné podmienky,“ hovorí Vladimír Šucha.

V PS/SPOLU by chceli problém s eurofondami v školstve a vede riešiť hneď v prvých dňoch novej vlády.

Treba začať vyjednávanie s Európskou komisiou o využití obrovského množstva finančných zdrojov, ktoré sú nevyčerpané a na ich použitie zostanú len mesiace. Tu vidíme riešenie v investovaní do významnej výskumnej infraštruktúry. Zároveň urýchlene, v spolupráci s regiónmi, podnikateľmi a akademickým sektorom nastavíme priority štátnej vednej politiky, aby sme vedeli, na čo sa peniaze z budúceho európskeho rozpočtu majú použiť,“ dodáva Šucha.

Tesne pred Vianocami informovali lídri koalície PS/SPOLU o pokuse vlády využiť sviatky a potichu uzavrieť nevýhodnú zmluvu o kúpe budovy pre štátne dátové centrum. Aj vďaka ich varovaniu obchod neuzavrel. Juraj Hipš a Vladimír Šucha pre Vianocami upozornili na ďalšie dva nekvalitné a komisiou kritizované projekty ministerstva školstva, ktoré komisia MŠ nakoniec tesne pred podpisom neschválila.

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices