Pellegrini
Peter Pellegrini. PHOTO: © European Union- EP.

Domáce útoky pre Irak. Vyhrotená situácia v Iraku sa preniesla až na najvyššie miesta na Slovensku

IRAK / SLOVENSKO / Situácia v Iraku spôsobila politické roztržky na najvyšších miestach na Slovensku. A to napriek tomu, že našich 7 vojakov je už mimo krajiny. Podľa miesta zasiahnutých základní by boli slovenskí vojaci mimo ohrozenia, aj keby v Iraku ostali.

Naši vojaci cvičili tých Irackých na základni v Bagdade. Ostreľovaná letecká základňa Ajn al-Asad je od Bagdadu vzdialená asi 160 kilometrov. Druhý útok bol ešte ďalej, a to na severe Iraku v Irbíle. Napätie v regióne spôsobilo napätie aj na Slovensku. Začalo sa to víkendovými statusmi na facebooku. Andrej Danko vyzval premiéra, aby nebol zbabelec a okamžite poslal vládny špeciál pre našich vojakov do Iraku. Premiér statusom ubezpečil, že lietadlo je pripravené.

Minister obrany v nedeľu ráno upresnil, že netreba. „V súčasnosti pristátie nášho lietadla je nemožné v Bagdade,“ oznámil Peter Gajdoš. Napriek tomu sa v utorok predseda parlamentu znovu pustil do premiéra. Chcel, aby konečne konal a nevyzrádzal to, čo vyzrádzať nemá. „Považujem za veľmi nešťastné, že v sobotu večer o desiatej sprístupnili informáciu o možnom použití špeciálu,“ uviedol predseda NR SR Andrej Danko.

Úrad vlády sa opiera o informácie od ministra obrany. Dankove slová o premiérovi – zbabelcovi prešiel mlčaním. „Tlačovú konferenciu predsedu národnej rady zo včerajšieho dňa nebudeme komentovať,“ reagovala hovorkyňa úradu vlády Patrícia Macíková. Predseda parlamentu sa pustil aj do prezidentky. Podľa neho mala konať. „Mám pocit už piaty deň, že armáda nemá najvyššiu veliteľku ozborojených síl slovenskej republiky,“ povedal.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

Prezidentka, napriek tomu, že je vrchnou veliteľkou ozbrojených síl, konať nemôže. Podľa jej hovorcu je situácia plne v kompetencii veliteľstva NATO a našich rezortov obrany a diplomacie.„Pani prezidentka sa už cez víkend vyjadrila, že o situácii je pravidelne informovaná. V rámci kancelárie prezidenta funguje aj vojenská kancelária prezidenta,“ odkázal hovorca prezidentky Martin Strižinec. „Minister obrany pravidelne informuje o aktuálnej situácii prezidentku SR prostredníctvom vojenskej kancelárie,“ potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Tá vydala ďalšie stanovisko. Slová o porušení medzinárodného práva v prípade zabitia iránskeho generála v ňom chýbajú. „Ak sa ukáže, že predmetný útok nebol reakciou na bezprostredné ohrozenie, na bezprostredné nebezpečenstvo, tak vzniknú pochybnosti o jeho opodstatnenosti a o jeho legitimite,“ poznamenal Strižinec.

Prezidentka zároveň reagovala aj na slovenskú politickú búrku. Prestrelka ústavných činiteľov by teraz podľa nej mala ísť bokom. „Zainteresovaných vyzýva, aby pri hodnotení alebo komentovaní celej situácie nemali na mysli iba krátkodobý politický zisk, ale najmä dlhodobo budovaný obraz Slovenska,“ doplnil Strižinec.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices