Charles Michel
Nový predseda Európskej rady Charles Michel. PHOTO: © European Union.

Pellegrini privítal nového šéfa Európskej rady Michela. S čím všetkým sa bude musieť únia popasovať?

EÚ/SLOVENSKO / Nový predseda Európskej rady v stredu navštívil Slovensko. Kvôli kríze na blízkom východe neskôr ako plánoval. Charles Michel preberal s premiérom Petrom Pellegrinim témy ako klimatické výzvy, migrácia, rozpočet únie, či brexit. S týmto všetkým sa bude musieť únia popasovať tento rok a nebude to ľahké.

Charles Michel mal priletieť už popoludní, pre krízu na blízkom východe však svoj let odložiť a s Petrom Pellegrinim sa stretli až podvečer. Pellegrini si najprv kúsok postál v prievane a 1 stupni nad nulou, kým čakal na Charlesa. Možno aj zima spôsobila istý nesúlad bozkov pri klasickom francúzskom pozdrave na uvítanie. Ako sa dalo čakať, obaja riešili, rovnako ako Charles Michel v Bruseli, Irak. „Je dôležité, aby sme použili všetky diplomatické kanály, aby sme zmiernili napätie v regióne,“ vyjadril sa šéf Európskej rady Charles Michel.

„Nebolo by zdravé ani správne teraz podliehať nejakej prehnanej hystérií,“ vyjadril sa premiér Peter Pellegrini. No v každom prípade aj predseda Európskej rady potvrdil, že eskalácia  v regióne môže mať ešte veľmi negatívne dosahy na EÚ. Aj v podobe zvýšenej migrácie, ktorá ani zďaleka nie je doriešená. Európa by ale nejaké riešenie už nájsť mala. „Aj vzhľadom na to, čo sa dnes deje na blízkom východe je najdôležitejšie, aby sa Európska únia vedela pripraviť na prípadnú ďalšiu imigračnú krízu,“ vyjadrila svoj názor šéfredaktora EURACTIV.SK Zuzana Gabrižová.

Viac..  Prezident Európskej rady pre inovácie sa stretol s inovačnou špičkou Slovenska

Pellegrini s Michelom rozoberali ďalšiu neľahkú úlohu a to unijný rozpočet na najbližšie obdobie. „Nájsť dohodu o rozpočte bude náročné. Nie len ekonomicky, ale aj politicky. Kompromis bude ťažký aj na pozadí britského výpadku,“ podotkol Charles.

Ďalšou významnou témou je nulová uhlíková stopa do roku 2050, ktorou sa priemyselné Slovensko zaviazalo, na rozdiel od takého Poľska, dodržať. Apropo, aby sme nezabudli, ešte tu máme brexit. No a kým v prípade uhlíkovej neutrality máme čas ešte 30 rokov, tak v prípade dosiahnutia obchodných dohôd s Britániou len rok. Zložitý euromix Peter a Charles isto nedoriešia, nášho premiéra však potešilo, že prvá návšteva nového predsedu Európskej rady mierila k nám. Po večeri už odlieta do Chorvátska, ktoré zajtra oficiálne otvorí svoje predsedníctvo v únii.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices