Viacúčelový velikán so zmyslom pre rodinu, relax i biznis

Ford Tourneo Custom už zďaleka nie je len dodávková alternatíva. Posunul hranice používania na inú úroveň a získal prívlastok rodinného auta ako stvoreného na dovolenku. Napriek rozmerom je ľahko ovládateľné a na diaľnici sa cíti ako doma.

Tourneo je dostatočne veľké, aby komfortne odviezlo viacerých pasažierov a zároveň im poskytlo veľkorysý batožinový priestor. Trochu mohutnejší silák jazdí výborne a ešte lepšie sa ovláda. K dispozícii sme mali už druhú generáciu tohto vozidla. Aké je?

Basic zostáva, inovácie sú vítané

Oproti predchodcovi je základný dizajn bez väčších zmien. Novinkou sú svetlomety, výrobca zvolil bi-xenónové namiesto dnes preferovaných svetiel s LED technológiou. Nebolo to však  na škodu, osvetľovali bezchybne. Zmenená je aj šesťhranná predná maska totožná s aktuálnym dizajnovým prvkom automobilky. Masívne dvere po bokoch karosérie sú charakteristickým prvkom modelu. Sú však trochu ťažké, a tak je vhodné, keď nimi manipulujú dospelí a nie deti. Od skiel predných dverí sa po celej dĺžke karosérie tiahne presklená časť, ktorá čiernou fóliou maskuje aj b-stĺpik. Dojem celistvej plochy pôsobí kvalitne a efektne.

Photo: netcarshow,com

Pohodlie a komfort ako v obývačke

Vnútro vozidla prešlo dokonalou premenou k lepšiemu. Nové odkladacie plochy nájdete aj tam, kde by ste ich nehľadali – napríklad dva praktické priečinky pod predným sklom. Zmodernizovanej prístrojovej doske dominuje osempalcový LCD displej. Nechýba vyšší posed na skutočnv prvom rade či vyhrievanie, v druhom rade sa budete cítiť tiež ako v obývačke a tretí rad už ani zďaleka nie je „za trest“. Variabilita sedadiel umožňuje rôzne usporiadanie a núka zvládnuť dlhšie trasy v dovolenkovej destinácii.

Ford Tourneo Custom nie iba dodávka

Platí to stopercentne. Vo vyhotovení, ktoré sme mali k dispozícii, sa k dodávke priblížilo iba veľkosťou batožinového priestoru. Pri obsadení auta piatimi osobami do kufra bez problémov uložíte okrem objemnej batožiny i bicykle. Nebudete potrebovať žiadne externé nosiče. Všetko ukrývajú obrovské piate dvere, ktoré sa na rozdiel od bočných posuvných otvárajú vďaka plynovým vzperám pružne a ľahko.

Viac..  Odzvoní spaľovacím motorom po roku 2035? Europolitici pripúšťajú zmenu
Photo: netcarshow.com

Technológie, multimédiá – a najmä výhľad

V interiéri nechýbajú v blízkosti sedadiel a aj v batožinovom priestore nabíjacie porty a elektrické zásuvky. Za drobný príplatok si možno doobjednať aj 230 voltovú alternatívu resp. menič napätia. Výhľad z vozidla vďaka vyššiemu posedu je cez veľké predné okno bezproblémový, výhľad dozadu a do strán vám umožnia veľké spätné zrkadlá. Sú nutnosťou, pretože nami testovaný model nemal parkovaciu zadnú kameru. Od dodávky sa auto líši aj množstvom technologických riešení. Základom je multimediálny displej Ford Sync 3. Ovládať možno nielen multimédiá ale aj asistenčné systémy a všetko potrebné pre bezpečnú jazdu.

Silný motor s kvalitným automatom 

Testovaný model mal pod prednou kapotou nízko uložený dvojlitrový naftový štvorvalec TDCi s výkonom 125 kW. Spolupracuje perfektne so šesťstupňovou automatickou prevodovkou. Cítiť, že auto je určené na dlhšie cesty a na diaľniciach je ako doma. Spotreba je celkom primeraná na veľkosť vozidla – necelých deväť litrov, pri pokojnej jazde sa môžete dostať aj na osem. Záleží však na spôsobe a zaťažení auta.

Photo: netcarshow.com

Dobrá voľba na relax a dovolenky

Napriek tomu, že Tourneo Custom pôsobí majestátne, dá sa s ním pohodlne manipulovať. Riadenie je jemné a presné, slušný podvozok zdôrazní príjemnú a pohodovú jazdu. Kvalitne filtruje nerovnosti a odhlučnenie interiéru je takisto na dobrej úrovni – i keď tu by sa ešte určite dalo čo-to zlepšiť. Je ideálnym vozidlom pre rodinu na dlhšie jazdy, praktické a použiteľné na plnenie viacerých úloh. A treba dodať, že oproti konkurencii stále za prijateľnú cenu.

 

 

O Juraj Turis

Consent choices