Rijeka
Chorvátska Rijeka. PHOTO: © European Union.

Poznáme európske hlavné mestá kultúry 2020. Jedno leží na pobreží Atlantiku, druhé pri Jadranskom mori

EÚ bude mať tento rok až dve hlavné mestá kultúry. Jedno leží na pobreží Atlantiku, druhé pri Jadranskom mori.

Iniciatíva, v rámci ktorej sa každý rok vyberajú európske hlavné mestá kultúry, bola spustená v roku 1985. Jej cieľom je ukazovať bohatstvo a rozmanitosť európskej kultúry a zlepšovať medzinárodné povedomie o vybraných mestách a ich regiónoch. Prináša im dlhodobé pozitívne dopady nielen v kultúrnej oblasti ale aj zo sociálneho a hospodárskeho hľadiska.

Galway – živé a dynamické mesto na kraji Európy

Galway je najväčšie mesto v provincii Connacht, ktorá sa nachádza na západe Írska. Je v poradí už tretím írskym kandidátom, ktoré sa môže pýšiť titulom európskeho hlavného mesta kultúry. Tohtoročný program sa začne vo februári, ktorý v tradičnom keltskom kalendári predstavoval začiatok roka. Odvíjať sa bude od štyroch keltských festivalov, ktoré sa volajú Imbolc, Bealtaine, Lughnasa a Samhain.

Hlavnými témami aktivít budú počas tohto roku krajina, jazyk a migrácia. Každý štvrtý obyvateľ Galwayu sa je totiž cudzinec.

Prvá podpredsedníčka EP Mairead McGuinness, ktorej volebný okruh zahŕňa aj Galway, opisuje mesto ako synonymum kultúry.

„Galway má bohatú tradíciu v literatúre, umení a hudbe – je domovom írskeho jazyka. Je veľmi moderný a globálny, je centrom zdravotníckych pomôcok a technológií. Teší ma, že toto živé a dynamické mesto na okraji Európy dostane príležitosť predviesť sa na celom kontinente,“ hovorí.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Rijeka – žiarivý príklad tolerancie a multikulturalizmu

Ďalším mestom, ktoré sa na tento rok stane epicentrom kultúry, je chorvátska Rijeka ležiaca na pobreží Jadranského mora. Mesto je známo svojimi početnými festivalmi a bohémskou atmosférou. Súčasne je aj najväčším chorvátskym prístavom.

Kultúrne aktivity počas celého roka sa budú odvíjať okolo troch tém: vody, práce a migrácie a v duchu hesla „Prístav rozmanitosti“. Chorvátsky poslanec za skupinu Renew Europe Valter Flego, ktorý tu študoval strojárstvo, mestu zablahoželal k tomuto prestížnemu oceneniu.

„Rijeka môže byť žiarivým príkladom tolerancie a multikulturalizmu pre všetky európske mestá. Som si istý, že mesto to podporí správnym spôsobom,“ hovorí.

O dac

Odporúčame pozrieť

Po zemetraseniach z roku 2020 dostalo Chorvátsko od EÚ pomoc za miliardu eur

Chorvátsko dostalo viac ako miliardu eur na pomoc pri obnove po zemetraseniach z marca a …

Consent choices