hajsel
Robert Hajšel, europoslanec. PHOTO: FB RH.

Robert Hajšel o situácii v Iráne: EÚ nemôže byť ticho

Ako znížiť napätie vyostrené svojvoľným a medzinárodnému právu nepochybne odporujúcim zabitím iránskeho generála Sulejmányho, aký mandát a cieľ dať pripravovanej Konferencii o budúcnosti Európy a aké hlavné opatrenia prijať v rámci tzv. Zelenej dohody zameranej na premenu EÚ na uhlíkovo neutrálnu ekonomiku. To sú všetko témy, ktoré dominovali tohtotýždňovým schôdzam v Bruseli.

Najmä v otázke, aké dôsledky má EÚ vyvodiť z americko-iránskej krízy a ako by mala prispieť k jej upokojeniu, odzneli protirečivé názory a je dobré, že budeme o tom diskutovať opäť už budúci týždeň /13.-16.1.2020 pozn.red/ na plenárnom zasadnutí v Štrasburgu.

Európsky parlament a vôbec celá EÚ nemôže ostať ticho, lebo by sme nielen prišli o svoju dôveryhodnosť, ale aj stratili veľa zo svojho už beztak slabého vplyvu vo svete. Ide ale hlavne o bezpečnosť a mier. Aj keď sa niekomu môže zdať Írán od nás ďaleko, akýkoľvek väčší regionálny vojnový konflikt v priestore Perzského zálivu alebo Blízkeho východu by mimoriadne oslabil bezpečnosť členských štátov EÚ, vrátane Slovenska a čelili by sme novému prílevu utečencov.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

Robert Hajšel.

O red

Odporúčame pozrieť

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael, Blanár je proti

Niektoré členské štáty EÚ v reakcii na útok Teheránu na Izrael vyzvali na rozšírenie sankcií …

Consent choices