europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä brexit a Irán

Počas prvého tohtoročného plenárneho zasadnutia sa budú poslanci zaoberať brexitom, situáciou na Blízkom východe a plánmi na vytvorenie klimaticky neutrálnej Európy.

V stredu bude parlament hlasovať o svojom stanovisku k tzv. Európskeho ekologickému dohovoru. Ide o ambiciózny plán na dosiahnutie klimaticky neutrálneho hospodárstva do roku 2050.

Tento návrh z dielne Európskej komisie bude deň predtým predmetom plenárnej debaty. Jeho súčasťou je aj vytvorenie spoločného fondu, ktorý by mal pritiahnuť investície z verejného aj súkromného sektora a z ktorého by sa mala financovať pomoc pre regióny, na ktoré môžu mať zmeny sprvoti negatívne hospodárske dopady.

V utorok popoludní sa budú poslanci zaoberať najnaliehavejšími otázkami z oblasti zahraničnej politiky, vrátane situácie v Iráne a Iraku ale aj Líbyi.

V stredu bude parlament hlasovať o uznesení, kde žiada lepšiu ochranu práv občanov EÚ, ktorí žijú a pracujú v Spojenom kráľovstve po jeho odchode z EÚ.

V ten istý deň popoludní sa budú poslanci pýtať Európskej komisie, ako prebieha vyšetrovanie českého premiéra Andreja Babiša v súvislosti s jeho prepojením na spoločnosť Agrofert, ktorá bola prijímateľom agrodotácií z EÚ.

Viac..  Európska priemyselná dohoda: Výzva k podpore investovania v Európe

Vo štvrtok sa bude hlasovať o stanovisku pri príležitosti konferencie OSN o biodiverzite, ktorá sa bude konať v októbri tohto roku v Číne. Krajiny, ktoré sa jej zúčastnia, by sa mali počas nej dohodnúť na novom svetovom pakte na ochranu živočíšnych a rastlinných druhov a ich prirodzeného prostredia.

Počas pléna sa bude rokovať aj o prioritách začínajúceho sa chorvátskeho predsedníctva EÚ. Poslanci by mali prijať stavisko k pripravovanej konferencii o budúcnosti Európy vo forme uznesenia.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices