Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Európska diplomacia môže pri znižovaní napätia medzi USA a Iránom ukázať svoju akcieschopnosť

Plénum Európskeho parlamentu sa bude dnes zaoberať aj situáciou v Iraku a Iráne po nedávnej eskalácií napätia v súvislosti so smrťou iránskeho generála Kásima Solejmáního, ktorý bol zabitý na pokyn amerického prezidenta.

Sám Solejmání bol zodpovedný za podporu zločineckých teroristických skupín v rôznych štátoch a vedenie iránskych vojnových operácií v zahraničí. Jeho zabitie však bolo napriek tomu primitívnou chybou. Nikto, ani predstavitelia Spojených štátov, predsa nemôžu kohokoľvek a kdekoľvek beztrestne zabíjať. Takýmto svojím neuváženým konaním administratíva prezidenta Trumpa len povzbudzuje diktátorov po celom svete, pretože sa dostáva na ich úroveň,“ uviedla europoslankyňa Monika Beňová.

Riziku zároveň Spojené štáty vystavili všetkých svojich spojencov, ktorí sa v Iraku nachádzajú. Tu je dôležité oceniť rozvážny postoj slovenskej vlády v prípade našich vojakov účastných na v súčasnosti pozastavenej výcvikovej operácii, ktorá priebežne koordinuje svoj postup s vládami ostatných krajín podieľajúcich sa na misií,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu.

Nebezpečenstvo eskalácie napätia v regióne dokazuje aj neúmyselné zostrelenie civilného lietadla ukrajinských aerolínií v Teheráne iránskou protivzdušnou obranou. Priznanie sa k zodpovednosti je v tomto prípade len prvým krokom. Rodinám obetí to veľkú satisfakciu neprinesie, no všetci ktorí sa na danom hanebnom čine podieľali musia byť spravodlivo potrestaní,“ zdôraznila Monika Beňová.

Viac..  Ivan Štefanec: Znemožnime Rusom vyrábať výbušniny a muníciu z našich zdrojov

Európska diplomacia by mala využiť svoje postavenie a snažiť sa o upokojovanie celej situácie.Môže tu ukázať svoju akcieschopnosť a predovšetkým v spolupráci so všetkými zainteresovanými stranami zabrániť ďalšiemu vyhrocovaniu situácie, čo by malo nepochybne priamy vplyv aj na bezpečnosť krajín Európskej únie,“ uzavrela.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices