krava, mlieko
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Európska komisia by do roku 2030 rada videla v Únii iba mlieko bez GMO

BRATISLAVA – Európska komisia (EK) by rada dosiahla do desiatich rokov 100 % mlieka vyrobeného v únii bez geneticky modifikovaných organizmov (GMO). Tento scenár by viedol k postupnému znižovaniu dovozu sójových bôbov a múčok do Európskej únie (EÚ) a zvýšenie výroby krmív v EÚ. Okrem toho sa v tomto scenári vzhľadom na obmedzenú dostupnosť krmiva predpokladá malý pokles výroby mlieka o 0,5 % a produkcie hovädzieho a teľacieho mäsa o 1,3 %. Komisia to konštatovala vo výhľade EÚ v oblasti poľnohospodárstva na roky 2019 až 2030.

„Očakávania spotrebiteľov a občanov EÚ budú naďalej ovplyvňovať vývoj na trhu s potravinami, dotýkajúc sa zdravia, dobrých životných podmienok zvierat, zmeny klímy a životného prostredia, ako aj pohodlia a cenovej dostupnosti. Napríklad v roku 2019 medzi najdôležitejšie faktory pre spotrebiteľov EÚ pri nákupe potravín patria náklady, bezpečnosť potravín, etika a presvedčenie,“ ozrejmila EK v prognóze.

Tieto zmeny spotrebiteľského správania budú podľa EK príležitosťou na ďalší rozvoj alternatívnych systémov výroby, ako sú lokálne výrobky, ekologické, bez GMO alebo iné certifikované výrobky, ktoré sú čoraz viac žiadané. „Ako sa však v správe zdôrazňuje, očakávania spotrebiteľov môžu byť v rozpore. Rušný životný štýl uprednostňuje zvýšenie počtu hotových jedál, občerstvenia a potravín na cestách, ktoré nie sú vždy kompatibilné s vyššie uvedenými faktormi,“ doplnila EK.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Správa o poľnohospodárskom výhľade EÚ na roky 2019 až 2030 obsahuje všetky relevantné údaje o trhu spolu s vysvetlením predpokladov a opisom makroekonomického prostredia. Prognózy a scenáre opísané v správe sa prediskutovali na výročnej poľnohospodárskej konferencii EÚ, ktorá sa uskutočnila v Bruseli 10. a 11. decembra 2019.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices