Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Beňová: Hlas ľudí musí byť v diskusiách o novom nastavení fungovania EÚ počuť

Úvahy o potrebe zmeny fungovania Európskej únie (EÚ) sa objavujú kontinuálne už niekoľko rokov. Francúzsko a Nemecko boli preto iniciátormi dvojročného procesu prípravy reformy EÚ, ktorej má napomôcť aj plánovaná Konferencia o budúcnosti Európy.

Tá by mala prispieť k hľadaniu odpovedí na to kam sa bude Únia v nasledujúcich desaťročiach uberať. Zmeny sa môžu týkať napríklad fungovania európskych inštitúcií, stanovenia nových politických priorít, otvorená môže byť aj prípadná úprava platných európskych zmlúv,“ priblížila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová.

Otázky čo treba zmeniť a akým spôsobom sú v súčasnosti veľmi otvorené. Najskôr sa bude riešiť proces zmeny a  až následne jej obsah. Nič tak dopredu nie je dané a je dôležité, aby sa do začínajúcej diskusie zapojilo čo najväčšie množstvo relevantných aktérov, vrátane výraznej účasti samotných občanov,“ uviedla europoslankyňa.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Snahou je tak podporiť zvýšený záujem európskych občanov o záležitosti EÚ, ktorý sa prejavil aj v minuloročných európskych voľbách. Hlas ľudí musí byť v debatách o novom nastavení fungovania Únie počuť. Obzvlášť dôležité je zapojenie sa mladých, pretože práve oni predstavujú budúcnosť Európy,“ uzavrela Monika Beňová. Európsky parlament sa bude otázkami prípravy Konferencie o budúcnosti Európy zaoberať na dnešnom plenárnom zasadnutí.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europarlament prijal smernicu o práci pre digitálne platformy

Európski poslanci v stredu schválili nové pravidlá, ktorých cieľom je zlepšiť pracovné podmienky pracovníkov platforiem. …

Consent choices