peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Slováci míňajú zo svojich rozpočtov na dopravu najmenší podiel v celej EÚ

BRATISLAVA – Slováci míňajú zo svojich rozpočtov na dopravu najmenší podiel v rámci celej Európskej únie, necelých 7 %. Na opačnom konci rebríčka sa umiestnili Slovinci. Vyplýva to z údajov zverejnených Eurostatom, podľa ktorých v roku 2018 minuli domácnosti v Európskej únii na dopravu v priemere 13,2 % z ich celkových spotrebných výdavkov.

To predstavuje sumu vo výške viac ako 1,1 bilióna eur, čo zodpovedá 7,2 % HDP únie alebo 2 220 eur na jej obyvateľa. Doprava je pritom druhou najväčšou položkou v rámci výdavkov domácností v únii. Viac míňajú Európania iba na bývanie. Na treťom mieste sú potraviny a nealkoholické nápoje.

Najväčší podiel výdavkov domácností vyčlenených na dopravu bol v Slovinsku, a to takmer 17 %. Ďalej nasledovali Litva a Luxembursko, Cyprus a Francúzsko. Po Slovákoch míňajú zo svojich peňaženiek na dopravu najmenej Chorváti, Česi a Rumuni. Medzi rokmi 2008 a 2018 sa podiel výdavkov na dopravu v celkových výdavkoch domácností znížil alebo zostal stabilný vo väčšine členských štátov.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Najväčší pokles v priebehu tohto 10-ročného obdobia eviduje Rumunsko, pred Bulharskom a Cyprom. V tom istom období sa podiel výdavkov domácností na výdavky na dopravu zvýšil v deviatich členských štátoch únie. Dominovalo Poľsko, nasledované Slovinskom a Nemeckom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

doprava

Bezpečnosť na cestách: Europarlament chce nájsť páchateľov priestupkov v zahraničí

Europoslanci v stredu posilnili spoluprácu členských štátov EÚ pri cezhraničnom vyšetrovaní dopravných priestupkov, aby pomohli …

Consent choices