studenti
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Čaputová: Problémom je, že sa slovenskí študenti po štúdiu v zahraničí nevracajú naspäť

BRATISLAVA – Problém slovenského školstva nespočíva v tom, že naši študenti odchádzajú do zahraničia, ale v tom, že sa už nevrátia naspäť. Povedala to prezidentka Zuzana Čaputová v prejave pred zástupcami Slovenskej akadémie vied (SAV) a Slovenskej rektorskej konferencie (SRK), ktorých prijala v rámci série novoročných prijatí. Podľa hlavy štátu by sa slovenské vysoké školy mali zamerať na vyššiu kvalitu, ktorá je nevyhnutná, aby boli schopné konkurovať univerzitám z Európy a získavať európske granty.

„Náš problém nespočíva v tom, že študenti odchádzajú na kratší či dlhší pobyt v zahraničí, lebo ten môže byť pre nich v mnohých ohľadoch veľmi prínosný. Problém je, že len malá časť z nich sa potom na Slovensko vráti,“ povedala prezidentka a dodala, že jediný spôsob, ktorý by mohol zvrátiť ich odchod, je skvalitnenie slovenského školstva. Čaputová uviedla, že kľúčovým slovom, na ktoré by sa mali vysoké školy zamerať, je excelentnosť. „Musíme si úprimne priznať, že pokiaľ ide o zapojenie našej vedy do medzinárodnej deľby práce, pokiaľ ide o využívanie prestížnych a veľkorysých európskych vedeckých grantov v slovenských podmienkach, tu ešte spokojní byť nemôžeme,“ uviedla prezidentka.

Čaputová si tiež myslí, že žiadna moderná krajina sa nemôže rozvíjať bez vedy a vzdelanosti, a preto je podľa nej životne nevyhnutné, aby na Slovensku vznikali centrá vzdelávacej a vedeckej excelentnosti v oveľa väčšej miere ako doteraz. „Som presvedčená, že práve vy disponujete expertízou, odbornými vedomosťami a poznatkami o tom, ako cestu k excelentnosti zvládnuť v čo najkratšom čase. Veľmi by som si preto želala, aby pri príprave celkovej spoločenskej stratégie, ako zlepšiť situáciu na vysokých školách, vo vede a výskume na Slovensku, bola vaša expertíza náležite a produktívne využitá,“ zdôraznila. Zástupcov SAV a RKS tiež vyzvala, k tomu „aby boli živým príkladom toho, ako sa majú ctiť a rešpektovať písané i nepísané spoločenské normy, ako sa majú rešpektovať základné hodnoty a dodržiavať vysoké etické štandardy“. Príhovor uzavrela výzvou, že vysoké školy majú zodpovednosť nielen voči študentom a pedagógom, ale aj voči celému Slovensku a dodala, že im je pripravená zo svojej pozície pomôcť.

Viac..  Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

S prejavom vystúpil aj predseda SRK Rudolf Kropil, ktorý uviedol, že vysoké školy na Slovensku potrebujú, „moderne poňatý zákon, ktorý podporí felxibilné riedenie vysokých škôl.“ Zo svojej pozície bude opakovane žiadať, aby bolo financovanie slovenského vysokého školstva aspoň na úrovni krajín Visgrádskej štvorky. Predseda SAV Pavol Šajgalík zdôraznil, že krajiny, ktoré nemajú kvalitné vzdelávanie, nemajú prítomnosť a krajiny, ktoré nepodporujú vedu, nemajú budúcnosť. V týchto súvislostiach tiež apeloval na vládu. „Okrem prezidentky potrebujeme aj tretieho partnera a tým je výkonná moc. Potrebovali by sme, aby aj oni pojali toto nové obdobie ako výzvu pre Slovensko, pretože nás čakajú obrovské výzvy, ktoré by sme mohli obrátiť na príležitosť robotizácia, umelá inteligencia a klimatické zmeny,“ uzavrel.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

caputova

Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Slovenský premiér Robert Fico podľa prezidentky Zuzany Čaputovej testuje na Slovensku „limity demokracie“. Robí to …

Consent choices