Slovensky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Slovensko na chvoste EÚ v prípade korupcie na najvyšších miestach

BRATISLAVA / Dve tretiny prípadov korupcie, ktoré sú potrestané rozhodnutiami Špecializovaného trestného súdu, sa týka súm do 500 eur. Vyplýva to z výskumu organizácie Transparency International Slovensko (TIS). Organizácia pritom zdôrazňuje, že 40 percent všetkých rozhodnutých prípadov sa týka len súm do sto eur.

„Navyše, celkový počet rozhodnutých prípadov v rokoch 2016 až 2019 oproti obdobiu 2012 až 2015 klesol o tretinu,“ konštatuje TIS. Organizácia tiež zdôrazňuje, že v uplynulom roku klesol aj počet odsúdených politikov, sudcov, policajtov a prokurátorov. „Kým v súčasnom volebnom období do októbra 2019 bolo takýchto prípadov len 12, v tom minulom až 30,“ zdôrazňuje TIS.

Ľudia nedôverujú justícii a polícii

TIS v tejto súvislosti poukazuje aj na nedôveru občanov k polícii a justícii, ktorá podľa nich ide ruka v ruke s poklesom ochoty nahlasovať korupciu. „Kým v roku 2016 by to spravilo 40 percent občanov, v decembri minulého roka by úplatkárstvo oznámilo len 33 percent ľudí,“ konštatuje TIS s tým, že hoci bola na Slovensku schválená novela zákona o ochrane oznamovateľov korupcie, do praxe plnohodnotne neprešla pre neobsadený post predsedu úradu, ktorý má túto činnosť zabezpečovať.

Na druhej strane podľa TIS prieskum agentúry Focus ukazuje, že v decembri minulého roku priznalo poskytnutie úplatku vo verejných službách 10,4 percent občanov. To je podľa organizácie o tretinu menej ako v roku 2015. „Celkovo ide o najnižšiu mieru malej korupcie od začiatku merania v roku 1999, keď si úplatkárstvo zažilo 40 percent populácie,“ uvádza TIS.

V medzinárodnom rebríčku vnímania korupcie sme si pohoršili

Celkovo je Slovensko v medzinárodnom rebríčku vnímania korupcie podľa Transparency International za minulý rok na 59. mieste. To znamená o dve miesta nižšie ako v roku 2018 a o päť miest nižšie ako v roku 2016. „Slovensko dosiahlo 50 bodov zo sto možných,“ konštatuje TIS s tým, že z krajín Európskej únie je za Slovenskom len Maďarsko, Grécko, Chorvátsko, Rumunsko a Bulharsko.

Viac..  Ján Figeľ: Slovensko a spojené brehy Atlantiku

„Slovensko je do 30. až 40. miesta v bohatstve, vo vzdelanosti, čiže ten potenciál Slovenska je určite ďaleko lepší, keďže v mnohých ukazovateľoch sme na tom lepšie,“ povedal dnes v tejto súvislosti riaditeľ TIS Gabriel Šípoš. „Aj celkovo vo svete, v západnej Európe a tých úspešnejších krajinách, sa boj proti korupcii kladie do popredia,“ doplnil.

Podľa TIS je potrebné obmedziť právomoci generálneho prokurátora

Pokiaľ ide o efektívnejší boj proti korupcii, podľa TIS medzi riešenia patrí napríklad dosadzovanie morálne a odborne zdatných osôb na kľúčové posty v polícii a prokuratúre. Taktiež je podľa organizácie potrebné obmedziť právomoci generálneho prokurátora, napríklad jeho možnosť zrušiť rozhodnutia v prípravnom konaní.

Tiež je podľa TIS potrebné zvýšiť transparentnosť rozhodovaní štátnych orgánov, napríklad zverejňovaním všetkých rozhodnutí a ich odôvodnení. V prípade prokurátorov by sa mali podľa TIS zaviesť takzvané „výkonnostné štatistiky“, ktoré by uvádzali, v koľkých prípadoch rozhodovali a ako bola vec ukončená. V rámci efektívneho boja proti korupcii TIS zdôrazňuje aj nutnosť zvolenia šéfa Úradu pre ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti, keďže tento post je doteraz neobsadený.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Situácia na Slovensku: Európsky parlament diskutoval o boji proti korupcii a právnom štáte

Plánované zrušenie kľúčových protikorupčných štruktúr na Slovensku a jeho dôsledky pre právny štát boli v …

Consent choices