klus
Martin Klus, politológ a podpredseda NR SR za SaS. PHOTO: MK.

Martin Klus: Hlavnou témou 2020 sa stávajú klimatické zmeny a ochrana životného prostredia

Aspoň tak sa to zdá, keď dokonca aj známy „skeptik“ Donald Trump v tejto vážnej téme „otáča“. Na známom Svetovom ekonomickom fóre v Davose, kde sa práve klimatická zmena stala hlavnou témou, sa totiž nechal počuť, aké je preňho životné prostredie dôležité. A tiež, že aj on chce mať čistú vodu a vzduch. Dokonca padol prísľub, že sa USA zapoja do iniciatívy vysadiť po celej planéte 1 bilión (tisíc miliárd) stromov.

Po rokoch ignorovania, či zosmiešňovania tejto témy, ukončenia účasti USA na Parížskej klimatickej dohode, či jeho jesennom „konflikte“ s aktivistami na konferencii OSN v New Yorku, je to zvláštny obrat. Natoľko zvláštny, až si mnohí kladú otázku, čím to je? Predstava, že by americký prezident vo svojich 73 rokoch jednoducho zmenil názor, je málo pravdepodobná. Reálnejším sa zdajú iné možnosti. Prvou je, že jednoducho potrebuje prekryť vážne témy posledných dní. Zavraždenie iránskeho generála, či proces jeho odvolávania z funkcie v Kongrese USA medzi také nepochybne patria.

Inou možnosťou je snaha vziať vietor z plachiet perspektívnym protikandidátom na prezidentský post, ktorí práve v rámci Demokratickej strany zvádzajú „bratovražedný súboj“ o nomináciu. Voľby prezidenta pritom USA čakajú už o 10 mesiacov a je nepochybné, že ak sú dnes jednou z hlavných tém v Davose práve klíma a životné prostredie, americká kampaň sa im celkom určite nevyhne. A Trump vie, že by to v čase globálneho boja za lepšiu planétu, mohlo byť jeho veľmi slabé miesto.

Viac..  Jozef Mihál: Novinári musia mať slobodu, majiteľ nesmie zasahovať do ich práce

Nech je to ako chce, ak by to americkému prezidentovi vydržalo aj po prípadnom znovuzvolení, bola by to dobrá správa pre nás všetkých. Sú to práve USA, kto patrí medzi najväčších znečisťovateľov na svete a bez nich sa v tejto veci dopredu nepohneme.

Martin Klus, politológ a podpredseda NR SR za SaS.

O Martin Klus

doc. PhDr. Martin Klus, PhD., MBA je slovenský politológ. V rokoch 2009 – 2014 bol jedným z mediálne najcitovanejších slovenských politológov. Počas tohto obdobia poskytol stovky politických analýz domácim (RTVS, TA3, JOJ, Markíza, Rádio Lumen, Hospodárske noviny, Pravda, Nový Čas, Aktuálne.sk, Aktuality.sk a pod.), ale aj zahraničným médiám (Česká televize, Lidové noviny, Magyar Rádió, Wiener Zeitung, TRT, BBC a pod.). Aktívne sa od roku 1999 realizuje aj v rámci tretieho sektora s cieľom zvýšiť občiansku či študentskú participáciu na veciach verejných, resp. v rámci okrášľovacích a vzdelávacích aktivít. Viackrát sa angažoval v politických, odborných i občianskych iniciatívach na zmenu volebných a referendových zákonov. Od roku 2003 pôsobí ako vysokoškolský pedagóg v oblasti politológie, verejnej politiky, verejnej správy, európskych štúdií, lobingu a politického marketingu. V období rokov 2010 – 2014 pôsobil ako prorektor pre zahraničné styky, vzťahy s verejnosťou a edičnú činnosť na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave a v tej istej funkcii aj na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici v mesiacoch november – december 2014, kedy sa kvôli politickým aktivitám rozhodol na funkciu abdikovať. 15. novembra 2014 zvíťazil vo voľbách do Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici v obvode Rudlová-Sásová a v aktuálnom funkčnom období pôsobí ako jeden z najaktívnejších poslancov. Od decembra 2014 ohlásil spoluprácu s politickou stranou Sloboda a Solidarita, kde pôsobí ako expert a tímlíder pre zahraničnú politiku a politický systém. V roku 2016 kandidoval v parlamentných voľbách na kandidátnej listine SaS. Politická strana získala 315 558 hlasov, čo činí 12,10 % a Martin Klus získal 21 513 preferenčných krúžkov, čím sa stal poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. 31. marca ohlásil Martin Klus svoju kandidatúru na župana Banskobystrického kraja v krajských voľbách v novembri 2017. Na konci júna 2017 ho strany SaS, OĽaNO, NOVA, KDH a OKS podporili ako ich spoločného kandidáta na tento post. 3. októbra oznámil, že v zmysle sľubu, ktorý dal voličom netrieštiť hlasy demokratických kandidátov, sa na základe prieskumov rozhodol vzdať svojej kandidatúry a podporiť kandidáta Jána Luntera. Ten 4. novembra veľkou väčšinou hlasov porazil úradujúceho župana, lídra extrémistickej K-ĽSNS Mariana Kotlebu.

Odporúčame pozrieť

zivotne prostredie, priroda

Europoslanci rozšírili zoznam environmentálnych trestných činov a sankcií

Europarlament schválil nové pravidlá týkajúce sa trestných činov proti životnému prostrediu a súvisiacich sankcií. Nová …

Consent choices