Chorvátsko sa na Slovakiatour prišlo pochváliť historickým rekordom

Bratislava týchto dní žije atmosférou prezentovania i objavovania dovolenkových destinácií, relaxu a poznávania. V areáli Incheba Expo sa koná 26. medzinárodný veľtrh cestovného ruchu ITF Slovakiatour a gastronómie Danubius Gastro. Portfólio významných hráčov a zastúpení v oblasti turizmu a cestovného ruchu ponúka destinácie plné horúceho slnka, zasnežených svahov i exotiky. Tradične medzi nimi nechýbajú zástupcovia krajiny, ktorá je nám taká blízka, že Jadran obmývajúci stovky kilometrov jej pobrežia radi nazývame aj „slovenské“ more.

Chorvátsko, ktoré je tradične najpopulárnejšou prímorskou dovolenkovou destináciou Slovákov, zaznamenalo historický rekord: vlani túto krajinu po prvýkrát navštívilo viac ako 20 miliónov turistov, čo predstavuje takmer 5-percentný nárast návštevnosti. O obľube svedčí aj fakt, že k rekordu prispeli 2,5-percentným rastom aj turisti zo Slovenska.

Photo: HTZ

Návštevníkov vedia motivovať 

Rast záujmu o dovolenku v Chorvátsku zaznamenali v minulom roku všetci poskytovatelia ubytovania – hotely, súkromné ​​apartmány aj kempy. Celkový počet prenocovaní sa medziročne zvýšil o 2,4 %. Chorvátsko sa tiež pochválilo nárastom priemernej útraty turistov o 20 percent. Krajine sa teda darí motivovať návštevníkov k užívaniu si dovolenky, dopriať si viac zážitkov, výletov a vychutnať si domácu gastronómiu. Mimochodom, Slováci sú z pohľadu Chorvátska 9. najčastejšími návštevníkmi. Do krajiny ich vlani prišlo 464 659, teda o 2,5 percenta viac než predvlani. Cestujeme radi, častejšie, na krátke pobyty využívame aj víkendy, o čom svedčí aj priemerná dĺžka pobytov, ktorá predstavovala 6,5 dňa.

Photo: unsplash.com

Premyslené investície do infraštruktúry 

„Chorvátsko nie je len slnečná prímorská letná destinácia. Sme radi, že si stále viac turistov uvedomuje, že sa k nám oplatí prísť v hociktorom ročnom období a za poznávanie stojí aj vnútrozemie a návšteva našich historických miest,“ hovorí riaditeľ Chorvátskeho turistického združenia na Slovensku Dubravko Miholić.

Treba však vidieť aj to, čo je za tým: Chorvátsko výrazne investuje do rozvoja turistickej infraštruktúry. Vlani sa v krajine sprevádzkovalo 43 nových hotelov, 10 kempingov a 3 prístavy. V tomto roku predstavuje finančné avízo viac ako 1,76 mld. eur v podobe ďalších investícií do turizmu.

Photo: unsplash.com

Dovolenka na Jadrane ulahodí každému

Neleňošíme a neležíme na jednom mieste. História, pobrežie, more i vnútrozemie krajiny na Jadrane čoraz viac láka tých, ktorí uprednostňujú aktívnu dovolenku. Radi obdivujú jedinečnú prírodu v národných parkoch, regióny spoznávajú na bicykloch, zažívajú dobrodružstvo splavovaním divokých riek alebo si užívajú nefalšované tradície v typickom vnútrozemí akým je napríklad Slavónsko.

Horúca top desiatka  

Ktoré lokality mali turisti v minulom roku v obľube? Toto sú najvyhľadávanejšie chorvátske destinácie podľa počtu prenocovaní:

Dubrovník (4,4 mil.), Rovinj (4 mil.), Poreč, Split, Medulin, Umag, Záhreb, Vir (2.6 mil.), Mali Lošinj a Crikvenica.

Photo: unsplash.com

Čo vyhľadávajú Slováci? 

Naši turisti najradšej navštevovali tieto miesta: Vodice (122 tis.), Crikvenica (121 tis.), Vir (118 tis.), Zadar, Baška Voda, Makarska, Umag, Baška, Tučepi, Biograd na Moru.

Na tohtoročnom veľtrhu Slovakiatour sa prezentovali aj zástupcovia Turistického združenia Novalja na ostrove Pag a Turistického združenia ostrova Vir, obľúbených destinácií, ktoré sa považujú za hity dovolenkovej sezóny. Aj o nich platí, že ak ich navštívite, určite sa sem budete chcieť vrátiť.

Viac..  Komisia uverejňuje správu o stave Schengenu s prioritami na nasledujúci rok
Photo: unsplash.com

Pag, tisícročné olivovníky a horúčka letných nocí na Zrće 

Vynikajúca poloha, z ktorej možno podnikať výlety na okolité ostrovy, prajná klíma po celý rok, historické pamiatky z čias Rimanov, Lun, Novalja, Zrče – to všetko sú miesta, ktoré dávno prekročili hranice regiónu. Podobne ako krása svetoznámej pažskej čipky či chuť pažského syra. Čo ešte si možno priať?

Na piatom najväčšom ostrove na Jadrane si užijete dovolenku nielen v horúcej letnej sezóne, ale vďaka jedinečnej prímorskej klíme bohatej na minerály aj na jar a na jeseň. Horúce a suché letá osviežuje v popoludňajších hodinách mistrál. Pag má, ako jedno z mála miest na Jadrane i piesočnaté pláže ako Čista plaža či Planjka. Členité pobrežie ostrova ukrýva prírodné zátoky so zákutiami, kde budete zaručene sami.

Nevynechajte ani prehliadku tisícročných olivovníkov pri dedinke Lun či návštevu historického mesta Pag. Novalja je hlavným turistickým strediskom ostrova, protiľahlú stranu prístavu lemujú piesčité a kamienkové prírodné pláže. Najznámejšia je Zrće, vyhlásené centrum diskoték so svetoznámymi dídžejmi, ktorá sa v lete stáva strediskom nočného života. Jednou z atrakcií Novalje je aj podzemný vodovod z antických čias.

Photo: unsplash.com

Vir, Villa Lanterna, dalmatínske klapy a domáca  gastronómia 

Vir je podobne ako Pag, spojený mostom priamo s pevninou. Severodalmatínsky ostrov je vzdialený len 20 minút od centra regiónu, mesta Zadar. Vďaka priaznivým podmienkam vedú okolo námorné cesty do Rjeky, Zadaru, na chorvátsky juh i do Talianska. Aj preto bol na pobreží v r. 1881 postavený významný orientačný maják. Pred pár rokmi bol zrenovovaný, dnes vidieť svetlo do vzdialenosti desiatich míľ. Villa Lanterna sa stala prvý majákom v Jadranskom mori upravenom na možnosti strávenia ničím nerušenej dovolenky.  Bonusom je génius loci miesta, nedotknutá príroda a krištáľovo čisté more. Jedinečnosť Visu spočíva v kontrastoch, preto ho nazývajú aj ostrovom dvoch tvárí. Je špecifický a predsa pre každého – pre milovníkov tradícií i moderny, rybárskych člnov i jácht, upravených štrkových pláží i nedotknutých morských zákutí. Magnetom je nefalšovaná stredomorská kuchyňa z domácich surovín. Nerušený pokoj strieda nočný život, ohňostroje, festivaly moderných kapiel rovnako ako tradičných dalmatínskych piesní v podaní svetoznámych mužských speváckych skupín kláp.

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.
Consent choices