peniaze
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Vlani bolo v EÚ a vo svete stiahnutých 559 tisíc falošných eurobankoviek

BRATISLAVA- V krajinách Európskej únie a v iných častiach sveta bolo vlani z obehu stiahnutých 559 tisíc falošných eurových bankoviek. To podľa údajov Európskej centrálnej banky predstavuje medziročný pokles o 0,7 %. Najčastejšie falšovanými bankovkami boli aj naďalej dvadsaťeurovky a päťdesiateurovky. Spolu predstavovali viac než 70 % celkového počtu falzifikátov.

Pravdepodobnosť prijatia falošnej bankovky je podľa centrálnej banky veľmi nízka. V porovnaní s počtom pravých bankoviek v obehu, ktorý od ich zavedenia neustále rastie, zostáva počet falzifikátov veľmi nízky. V obehu je približne 24 miliárd eurových bankoviek v celkovej hodnote takmer 1,3 bilióna eur.

Z obehu bol stiahnutý vyšší počet falzifikátov nízkej kvality. Vďaka veľmi zlej imitácii ochranných prvkov je všetky z nich možné podľa Európskej centrálnej banky ľahko rozpoznať. „Používanie falošných bankoviek na platby je trestným činom, ktorý môže viesť k trestnému stíhaniu,“ varuje banka. Ak sa niekomu do rúk dostane podozrivá bankovka, centrálna banka radí porovnať ju so zaručene pravou bankovkou.

Viac..  ECB by mala tento týždeň poslednýkrát podržať sadzby nezmenené

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

falsovanie

EK odporúča opatrenia na boj proti falšovaniu a lepšiu ochranu práv duševného vlastníctva

Komisia prijala odporúčanie na boj proti falšovaniu offline aj online a na posilnenie presadzovania práv duševného …

Consent choices