Jurzyca
Europoslanec Eugen Jurzyca. PHOTO: © European Union-EP.

Eugen Jurzyca: Prečo som zahlasoval za Odchod Veľkej Británie

Odchod Veľkej Británie ma neteší, v stredu som zaň ale zahlasoval. Je to lepšia alternatíva než nekonečná neistota. Dovolím si dva komenty. Jeden dovnútra EÚ a jeden smerom k VB.

Ten prvý: po Brexite sa naruší rovnováha medzi skupinou krajín hospodariacich zodpovedne (“Nordické krídlo”) a tými, ktoré hospodária menej zodpovedne (“Stredozemné krídlo”). Tým pádom bude treba ešte viac mobilizovať sily, ktoré chápu, že úspešné Slovensko a úspešná EÚ sa nevybudujú nekonečným zvyšovaním verejných dlhov. Ani permanentnou finančnou pomocou krajinám s vysokým dlhom krajinami s nízkym dlhom.

Druhý: Británia si musí byť vedomá, že jednotný trh je rodinné striebro EÚ. Nie je možné, aby Spojené kráľovstvo podpisovalo dohody o voľnom obchode s tretími krajinami bez koordinácie s EÚ. Presne tak, ako nie je možné, aby si Slovensko dohodlo vlastný Schengen napríklad s Ukrajinou alebo Srbskom.

Viac..  Eugen Jurzyca: Ukazuje sa, že ekonomika EÚ začína zaostávať v konkurencieschopnosti. VIDEOBLOG

Stanovisko europoslanca Eugena Jurzycu k brexitu.

O red

Odporúčame pozrieť

elektrina

Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Vďaka aktuálne prijatej reforme bude trh EÚ s elektrinou stabilnejší, dostupnejší a udržateľnejší. Opatrenia zahŕňajúce …

Consent choices