Europsky parlament
PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament si uctil pamiatku obetí holokaustu

Poslanci si počas slávnostného plenárneho zasadnutia pripomenuli 75 rokov od oslobodenia koncentračného táboru v Osvienčime a pamiatku všetkých, ktorí prišli o život v rukách nacistov.

Bruselské plenárne zasadnutie sa v stredu 29. januára začalo slávnosťou na počesť pamiatky obetí holokaustu. Nacisti počas neho pripravili o život viac ako šesť miliónov ľudí.

„Nacizmus a rasizmus nie sú názory ale zločiny,“ povedal na úvode predseda parlamentu David Sassoli. „Vždy, keď v novinách čítame články o násilí, útokoch alebo rasistických urážkach, nesmieme zabúdať na to, že ide u útoky na nás všetkých. Sú to útoky na Európu a hodnoty, ktoré reprezentuje,“ vyhlásil.

Na slávnosť bola pozvaná aj talianska senátorka Liliana Segre, ktorá zažila hrôzy Osvienčimu na vlastnej koži. „Som nesmierne dojatá, že môžem byť dnes v Európskom parlamente. Pri vchode som dnes videla farebné zástavy všetkých krajín, ktoré spolu bratsky nažívajú a ktorých ľudia spolu hovoria a starajú sa o seba. Nie vždy to tak bolo,“ povedala počas svojho príhovoru.

Diskusiu uzavrela predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. „Európy nezostane ticho. Budeme proti antisemitizmu bojovať na všetkých frontoch. Nikdy nedovolíme, aby bolo popierané, že holokaust naozaj existoval. So všetkými silami budeme bojovať proti diskriminácii, rasizmu a vyčleňovaniu,“ vyhlásila.

Viac..  Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Po príhovoroch nasledovala minúta ticha. Ceremónie sa okrem Liliany Segre zúčastnila aj Anita Lasker-Wallfisch, ktorá tiež prežila Osvienčim, kde bola členkou ženského orchestra.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu pripadá na 27. januára – výročie oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime v roku 1945. Tento rok od neho uplynulo 75 rokov. Počas holokaustu nacisti a ich kolaboranti v Európe vyvraždili viac ako šesť miliónov Židov. Okrem nich aj Rómov a iné prenasledované skupiny obyvateľstva.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices