Pollak
Europoslanec Peter Pollak. Zdroj: Archív PP.

Peter Pollák: Fašizmus a nacizmus, to nie sú názory. To sú zločiny

„Vo fabrike na smrť boli zlikvidovaní len kvôli tomu, lebo boli iní. Neexistuje žiadny dokonalý človek, neexistuje žiadna podradná rasa. Ľudí môžeme súdiť na základe toho, ako sa správajú, nie na základe toho, ako vyzerajú. Fašizmus a nacizmus, to nie sú názory. To sú zločiny,“ uviedol poslanec EP Peter Pollák pri príležitosti pamiatky obetí holokaustu. Tento týždeň si pripomenuli v Bruseli smutné 75. výročie.

„Začali sme v pondelok 27. januára na Stálom zastúpení SR pri EÚ v Bruseli, práve na pamätný deň oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime, ktorý ukázal, čoho sú schopní ľudia, ktorí uverili ideológii o nadradenej a podradnej rase,“ zdôvodnil Pollák.

Spoločne s predsedom Európskeho parlamentu Davidom Maria Sassolim a komisárkou pre rovnosť Helenou Dalli pokračovali na druhý deň 28. januára v Európskom parlamente. Participovali aj ďalší poslanci rómskej národnosti Lívia Járóka a  Romeo Franz. Minútou ticha a príhovormi si uctili obete holokaustu predseda EP Sassoli spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen počas stredajšieho plenárneho zasadnutia.

„Možno na začiatku aj mnohí Slováci tlieskali, že Hitler chce urobiť poriadky so Židmi a Cigánmi, no nakoniec v koncentračnom tábore zomierali aj Slovania. Jednoducho všetci tí, ktorých Hitler označil za nedokonalých,“ doplnil Pollák. „V čase, kedy je extrémizmus na vzostupe musíme odsúdiť každé zlo či nenávisť. Ľudí nemôžeme deliť na základe predsudkov. Posudzujme ich podľa ovocia, podľa toho, ako sa správajú. Ak akýkoľvek jednotlivec spácha zlý skutok, priestupok, trestný čin, treba ho spravodlivo potrestať. Nemôžeme však zovšeobecňovať, či uplatňovať kolektívnu vinu. Holokaust nám ukázal, aké to môže byť nebezpečné.“

Pollak
Zdroj: Archív PP.
Pollak
Zdroj: Archív PP.
Pollak
Zdroj: Archív PP.
Pollak
Zdroj: Archív PP.
Viac..  Sexuálne zneužívanie detí online: súčasné pravidlá predĺžené do apríla 2026

O dac

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Som rád, že primátor majetkoprávne vysporadúva pozemky pre využitie eurofondov, ktoré som vybavil

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices