brexit
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Rada prijala rozhodnutie o uzavretí dohody o vystúpení Veľkej Británie z EÚ

Rada prijala písomným postupom rozhodnutie o uzavretí dohody o vystúpení v mene EÚ. Nadväzuje tým na súhlasné hlasovanie Európskeho parlamentu z 29. januára a na podpísanie dohody o vystúpení zo strany EÚ a Spojeného kráľovstva 24. januára.

Dohoda o vystúpení nadobudne platnosť v momente vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ, čiže 31. januára 2020 o polnoci SEČ. Od toho okamihu Spojené kráľovstvo už nebude členským štátom EÚ a bude sa považovať za tretiu krajinu.

Dohodou o vystúpení sa zabezpečuje riadené vystúpenie Spojeného kráľovstva z Únie. Táto dohoda sa vzťahuje na práva občanov, finančné vyrovnanie, prechodné obdobie, protokoly o Írsku/Severnom Írsku, Cypre a Gibraltári a na ďalšie otázky týkajúce sa oddelenia.

Prechodné obdobie

Nadobudnutím platnosti dohody o vystúpení sa končí obdobie podľa článku 50 ZEÚ a začína prechodné obdobie do 31. decembra 2020. Cieľom tohto prechodného obdobia stanoveného v dohode o vystúpení je poskytnúť občanom a podnikom viac času na prispôsobenie sa.

Počas prechodného obdobia bude Spojené kráľovstvo naďalej uplatňovať právo Únie, ale už nebude zastúpené v inštitúciách EÚ. Prechodné obdobie možno raz predĺžiť na obdobie najviac jedného alebo dvoch rokov, ak sa na tom obidve strany dohodnú pred 1. júlom 2020.

Viac..  Výbor ministrov Rady Európy odobril kandidátov na post generálneho tajomníka

Rokovania o budúcom partnerstve medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom sa začnú po tom, ako Spojené kráľovstvo opustí EÚ. Rámec pre tento budúci vzťah bol stanovený v politickom vyhlásení, na ktorom sa obe strany dohodli v októbri 2019.

Kontext

Občania Spojeného kráľovstva 23. júna 2016 hlasovali za vystúpenie z EÚ. 29. marca 2017 Spojené kráľovstvo oficiálne oznámilo Európskej rade svoje rozhodnutie vystúpiť z EÚ. 17. októbra 2019 Európska rada (článok 50) schválila dohodu o vystúpení v znení, na ktorom sa dohodli vyjednávači oboch strán. Schválila aj revidované politické vyhlásenie o rámci budúcich vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices