Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Odchod Británie z EÚ zmení prerozdelenie kresiel v Európskom parlamente

Zloženie Európskeho parlamentu sa po odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie zmení

Počet kresiel v Európskom parlamente sa po brexite – teda od 1. februára – zníži zo 751 (maximálny počet na základe platných zmlúv upravujúcich fungovanie EÚ) na 705. Zo sedemdesiatich troch britských mandátov sa 27 prerozdelí medzi ostatné členské štáty. Ďalších 46 kresiel zostane zmrazených a využije sa v prípade budúceho rozšírenia Európskej únie.  

Noví poslanci EP

Všetci poslanci, ktorí do Európskeho parlamentu nastúpia na miesta uvoľnené britskými zákonodarcami po brexite, boli zvolení už v májových európskych voľbách.

V závislosti od vnútroštátnych postupov boli mená niektorých nových zákonodarcov už potvrdené, na ďalšie Európsky parlament stále čaká. Zoznam všetkých aktuálnych poslancov EP je k dispozícii na samostatnej webovej stránke.

 

prepost_Artboard 33 (004)

Odhad rozdelenia kresiel na základe výsledkov májových volieb do EP a súčasnej politickej príslušnosti strán, ktorých členmi sú noví poslanci.

Prerozdelenie kresiel

Žiaden členský štát nepríde po brexite o kreslo v Európskom parlamente. Niektoré štáty, ktoré sú na základe súčasného prerozdelenia mandátov v EP mierne znevýhodnené, však získajú jedno až päť kresiel navyše.

Viac..  Akt o slobode médií: nový zákon na ochranu novinárov EÚ a slobody tlače

Nové rozdelenie mandátov je založené na počte obyvateľov jednotlivých krajinách Únie, zohľadňuje však aj potrebu minimálnej reprezentácie občanov v najmenších členských štátoch.

Princíp zostupnej proporcionality znamená, že menší štát nesmie mať viac kresiel ako väčší štát, zároveň však poslanec z ľudnatejšej krajiny zastupuje väčší počet občanov ako zákonodarca z menej ľudnatého štátu

Ďalší postup

Európsky parlament bude naďalej súčasťou rokovaní medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom pokiaľ ide o usporiadanie budúcich vzťahov. Pod vplyvom brexitu sa mení aj zloženie výborov a medziparlamentných delegácií. Viac informácií nájdete v tomto dokumente.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices