zdravie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo odporúčania ako znížiť riziko nákazy koronavírusom

BRATISLAVA / Úrad verejného zdravotníctva v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom po svete, zverejnil niekoľko rád, ako sa chrániť pred nákazou. Ak cestujete z destinácie, kde koronavírus prepukol, je potrebné vedieť, ako postupovať v prípade, že na sebe spozorujeme kašeľ, horúčku či dýchavičnosť. Otázkou je aj to, či proti novému vírusu môže pomôcť očkovanie proti chrípke.

Pre smrtiaci koronavírus vyhlásila Svetová zdravotnícka organizácia globálny stav zdravotnej núdze. Vírus si vyžiadal už 213 obetí a takmer 10 000 nakazených. Vírus sa rozšíril už aj do Európy. Vo Francúzsku pribudol ďalší nakazený a prvé 2 prípady už hlási aj Taliansko a Veľká Británia. Len zo štvrtka na piatok pribudlo takmer 50 obetí nového vírusu a 2 tisícky nakazených. Podozrenie na nakazenie vírusom sa objavilo aj u dvoch Slovákov, ktorí cestovali zo služobnej cesty z Číny. Po pristáti lietadla okamžite navštívili urgent žilinskej nemocnice.

Mnoho Slovákov je tieto dni v panike, pretože sa nachádzajú v destináciách alebo cestujú z nich späť na Slovensko, kde sa koronavírus objavil.

Čo robiť, ak spozorujem príznaky ako kašeľ, horúčka či dýchavičnosť?

  • Ak sa u vás v priebehu letu vyskytnú príznaky respiračného ochorenia, okamžite to oznámte palubnému personálu.
  • V prípade, ak už ste na letisku, neopúšťajte priestor letiska a vyhľadajte stálu lekársku službu na letisku.
  • Ak už ste doma, nikam nechoďte. Vyhnite sa kontaktu s ostatnými ľuďmi.
  • Telefonicky kontaktujte svojho lekára alebo lekársku pohotovostnú službu. Informujte ich o svojom pobyte v rizikovej oblasti.
  • Často si umývajte ruky mydlom a vodou.
  • Ak nie sú dostupné, používajte dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu.
  • Pri kašli si zakrývajte ústa a nos vreckovkou alebo použite rukáv, nie ruky!

Ako znížiť riziko infekcie koronavírusom?

  • Umývajte si ruky mydlom a vodou alebo prostriedkom na báze alkoholu
  • Zakrývajte si nos a ústa, keď kašlete a kýchate vreckovkou, alebo ohnutým lakťom
  • Vyhýbajte sa blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí majú príznaky nádchy alebo chrípky
  • Mäso a vajíčka dôkladne prevarte
  • Zabráňte nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami

Ako zistím, že som sa nakazil?

Koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie – vírusovú pneumóniu. Ide o všeobecné príznaky virózy, respektíve klasických respiračných ochorení, napríklad aj chrípky, čiže teplota nad 38 °C kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Pri komplexnejšom vyšetrení býva prítomný RTG nález – zápal pľúc. Inkubačný čas pri tomto type koronavírusu sa udáva 2 až 14 dní.

Pomôže mi nosenie ochranného rúška?

V oblasti, kde ešte nový koronavírus nebol zaznamenaný, nosenie ochranného rúška alebo respirátora nie je potrebné. Nosenie rúška je ale aj preventívna záležitosť, ak máte obavy, že sa môžete nakaziť. Na Slovensku ale k 31. januáru 2020 v súvislosti s nakazením koronavírusom nebol potvrdený žiaden prípad.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Prameň pôvodcu nákazy sa predpokladajú zvieratá na trhu v čínskom meste Wu-chan. „Predpokladá sa, že ľudia sa nakazili kontaktom so živými zvieratami, ktoré sa predávajú aj na spomenutom trhu. Zatiaľ nie je presne isté, z akého zvieraťa môže nákaza pochádzať. Vo všeobecnosti však pôvodcom koronavírusu môžu byť kurčatá, ošípané, hovädzí dobytok, či dokonca mačky alebo psy, ale aj hady a netopiere,“ informuje ÚVZSR.

Pomôže na koronavírusu očkovanie proti chrípke?

Podľa odborníkov z úradu verejného zdravotníctva očkovanie proti chrípke je vhodné, chráni pred chrípkou počas prebiehajúcej chrípkovej sezóny. „Ak by človek ochorel na infekciu vyvolanú koronavírusom, ďalšie ochorenie prebiehajúce súbežne, znamená vysoké riziko komplikácií,“ upozornil hlavný hygienik Ján Mikas.

Je nebezpečné si objednať teraz tovar zo zahraničia?

„Pri nákupoch na internete je dodacia lehota z ázijských krajín (napr. z Číny) obvykle tri týždne a viac. Nepredpokladá sa, že by vírus prežíval na plochách taký dlhý čas. Riziko šírenia nového koronavírusu z výrobkov alebo obalov je teda v tomto prípade veľmi nízke,“ uviedol ÚVZSR.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices