mobil, internet
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ceny mobilného telefonovania a dát patria na Slovensku k najvyšším v EÚ

BRATISLAVA / Ceny mobilného telefonovania a dát patria na Slovensku k najvyšším v Európskej únii. Služby mobilných operátorov stoja takmer dvojnásobne viac ako je priemer Európskej únie. Väčšie objemy dát sú vôbec najdrahšie zo všetkých krajín únie.

Slovensko tak patrí ku krajinám s najvyššími cenami za mobilné telefonovanie a internet v Európe. Vyplýva to z analýzy Európskej komisie, ktorá skúmala ceny balíkov za telefonovanie a mobilné dáta, ako aj samostatné dátové balíčky v jednotlivých krajinách EÚ. V spoločnosti najdrahších krajín sa okrem Slovenska ocitli Maďarsko, Portugalsko, Cyprus, Česká republika a Grécko. Najmenej platia za mobilné služby Estónci, Rumuni, Poliaci, Taliani či Rakúšania.

Ceny mobilných operátorov na Slovensku síce vlani medziročne zväčša mierne klesli, no vo vybraných prípadoch zaznamenali až tretinový nárast. Analýza konštatuje, že volania a mobilné dáta v porovnávaných ponukách sú pre Slovákov takmer dvojnásobne drahšie, ako je priemer EÚ.

Viac..  J. Nagel: ECB musí odolať pokušeniu predčasného zníženia sadzieb

Dôvodom vysokých cien má byť slabá konkurencia

Dôvodom vysokých cien mobilných telekomunikačných služieb na Slovensku je podľa zástupcov iniciatívy slabá konkurencia. Na slovenskom trhu na rozdiel od drvivej väčšiny krajín EÚ neexistujú plnohodnotní virtuálni operátori, ktorí by mohli za veľkoobchodných podmienok využívať existujúce siete mobilných operátorov a ponúkať služby koncovým zákazníkom pod vlastnou značkou.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices