mobil, internet, telefonovanie
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Ceny mobilného telefonovania a dát patria podľa regulačného úradu k najnižším v EÚ

BRATISLAVA – Ceny mobilného telefonovania a dát na Slovensku patria podľa Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb SR k najnižším v Európskej únii. Regulačný úrad tak reagoval na analýzu Európskej komisie, podľa ktorej patrí Slovensko ku krajinám s najvyššími cenami za mobilné telefonovanie a internet v únii.

„Regulačný úrad skontroloval porovnanie cien, ktoré urobila Európska komisia a zistil nedostatky, ktoré výsledok výrazne skresľujú. Komisia v prípade Slovenska použila v porovnaní len ceny dvoch operátorov (Slovak Telekom a Orange Slovensko), ale v prípade ostatných krajín ceny všetkých operátorov. Po doplnení cien O2 a SWAN Mobile (4ka) sa Slovensko premiestnilo z najdrahších krajín medzi najlacnejšie,“ skonštatoval hovorca úradu Roman Vavro.

Analýzu Európskej komisie kritizuje aj Slovak Telekom. Tieto analýzy sa podľa spoločnosti objavujú každý rok a opakovane sa s nimi nemôže stotožniť, keďže ich metodika nereflektuje celý slovenský trh, sú v nej zahrnutí iba vybraní operátori a niektoré produkty. „Pokiaľ ide o výšku cien, v štúdii nás do vyššej cenovej hladiny vystrelil najmä ukazovateľ parity kúpnej sily. Všeobecne platí, že na mobilnom trhu sa ceny paušálov znižujú a v rámci konkurenčného boja neustále existuje tlak na znižovanie cien. Zákazníci majú za rovnakú sumu väčšie balíky dát. Pre ceny volaní platí nový princíp – väčšina paušálov nemá jednotkové minúty, ale neobmedzené volania celý mesiac a ďalšie služby k tomu. Navyše samotná štúdia jasne potvrdila, že priemerné ceny v roku 2019 oproti 2018 viditeľne klesli,“ uviedol hovorca Slovak Telekom pre služby a financie Michal Korec.

Viac..  EÚ nepotrebuje predĺžiť dohodu o tranzite ruského plynu cez Ukrajinu

Európska komisia zverejnila analýzu, podľa ktorej stoja služby mobilných operátorov na Slovensku takmer dvojnásobne viac ako je priemer Európskej únie. Väčšie objemy dát sú vôbec najdrahšie zo všetkých krajín únie. Slovensko tak podľa komisie patrí ku krajinám s najvyššími cenami za mobilné telefonovanie a internet v Európe.

Z porovnania cien, ktoré musia koncoví spotrebitelia platiť za štandardizované balíčky služieb mobilných operátorov definované organizáciou OECD, vzišli pri zohľadnení parity kúpnej sily štyri kategórie krajín – od lacných až po najdrahšie. V spoločnosti najdrahších krajín sa okrem Slovenska ocitli Maďarsko, Portugalsko, Cyprus, Česká republika a Grécko. Najmenej platia za mobilné služby Estónci, Rumuni, Poliaci, Taliani či Rakúšania.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices