Charles Michel
Predseda Európskej rady Charles Michel. PHOTO: © European Union-EP.

Premiér Pellegrini bude s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom hovoriť o rozpočte

Predseda vlády Peter Pellegrini bude v utorok v Bruseli rokovať o európskom rozpočte na nasledujúcich sedem rokov. Na programe má totiž pracovný obed s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, počas ktorého budú diskutovať práve na tému pripravovaného rozpočtu Európskej únie na roky 2021 až 2027. Prioritou Slovenska spolu s ostatnými krajinami využívajúcimi kohézne zdroje je pritom zachovanie ich výšky na úrovni predchádzajúceho rozpočtu.

Tohtotýždňovému kolu rokovaní Charlesa Michela, ktorý sa okrem Petra Pellegriniho bude o rozpočte rozprávať aj s ďalšími lídrami európskych krajín, pritom predchádzal víkendový summit Priateľov kohézie, teda krajín, ktoré čerpajú zdroje z kohéznej politiky. Lídri týchto krajín aj cez víkend v Portugalsku potvrdili, že budú požadovať zachovanie objemu kohéznej politiky v nasledujúcom programovom období na úrovni rozpočtového obdobia rokov 2014 až 2020.

Túto požiadavku zakotvili aj do spoločnej deklarácie, s ktorou chcú ísť na mimoriadny summit Európskej únie v Bruseli 20. februára tohto roku. Jeho témou bude práve rozpočet Európskej únie na nasledujúcich sedem rokov. Premiér Peter Pellegrini už avizoval, že na utorňajšom stretnutí s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom bude jeho prioritou vyrokovať pre Slovensko čo najviac finančných prostriedkov pre menej rozvinuté regióny, poľnohospodárov a pre odvetvia, ktoré budú najviac postihnuté prechodom na uhlíkov neutrálnu ekonomiku do roku 2050.

Viac..  Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ - Mercosur

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices