letisko, cestujuci
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Pre koronavírus rušia lety a uzatvárajú letiská. Ako je to s preplácaním letenky, ak sa chcete dostať domov?

ČÍNA/FILIPÍNY/SLOVENSKO / Koronavírus začína robiť problémy aj čoraz väčšiemu počtu turistov po celom svete. Na uzavretie niektorých letísk a rušenie letov cez Čínu doplácajú najmä dovolenkári v exotických destináciách. Lacné letenky s čínskymi aerolinkami nebudú môcť zrejme využiť ani Slováci, ktorí momentálne dovolenkujú na Filipínach alebo indonézskom Bali.

Dvojica mladých Slovákov je na ceste po juhovýchodnej Ázii už takmer mesiac a problémy s vírusom ich zastihli na ostrove Bali. „My sme absolútne nemali šancu prichystať sa na to,“ vyjadril sa Filip Krajčovič, turista zo Slovenska. Aj preto ich zaskočila informácia, že plánovaný spiatočný let do Viedne im zrušili. Pre koronavírus začína byť problém aj návrat domov z exotickej dovolenky, najmä ak treba letieť cez spomínanú Čínu. Keďže cestujú na vlastnú päsť, začali cez predajcu leteniek zisťovať možnosti, ako sa vrátiť domov. „Buď môžeme ísť ďalším letom, ktorý ide cez Čínu, ale možno ho zase zrušia, alebo si kúpiť nové letenky,“ povedal turista Filip. „Tam samozrejme platí, že finančné náklady, ktoré bude mať na túto novú letenku kvázi domov, bude platiť z vlastného vrecka,“ uviedol Jozef Rybár, hovorca spoločnosti Pelikán.

Kto zaplatí novú letenku?

Nemilé zistenie, keďže za túto situáciu vlastne nikto nemôže a preto: „Nie je povinný tú letenku alebo kompenzáciu uhradiť nikto,“ poznamenal Rybár, hovorca spoločnosti Pelikán. Jediná šanca ako niečo ušetriť, je stornovať let cez Čínu. „Čínske letecké spoločnosti sa rozhodli tie lety refundovať ľuďom bezplatne,“ oznámil hovorca Pelikánu.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Čakanie na časť peňazí však môže trvať týždne. V situácii, v ktorej sa ocitli, nezostáva iné, len siahnuť na dno peňaženky. Voči koronavírusu sa totiž nemožno ani poistiť, najmä ak cestovať do danej destinácie neodporúča ani Ministerstvo zahraničných vecí. „Na storno zájazdu sa vzťahujú len živelné udalosti, vojnové alebo teroristický čin,“ informovala Helena Kanderová, komunikačný odbor poisťovne. No a tým, ktorí ešte len smerujú do Ázie a majú kúpené letenky cez Čínu, svitá nádej. Po ich stornovaní sľubujú konkurenčné spoločnosti lepšie ceny s medzipristátím v inej krajine. 

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Peking kritizuje EK za vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín

Čína vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím Európskej komisie (EK), ktorá začala vyšetrovanie čínskych výrobcov veterných turbín. …

Consent choices