Sakova, Johansson
Denisa Saková a Ylva Johansson. PHOTO: © European Union.

Slovensko navštívila eurokomisárka Johannsonová. Zaujímala sa o otázky migrácie a azylu

V utorok navštívila Slovensko európska komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová (SE). Cieľom jej návštevy bol nájsť spoločné základy pre konštruktívnu debatu v otázkach migrácie a azylu. Tá má prispieť k debate o pripravovanom Pakte o migrácii a azyle, ktorý patrí medzi priority Komisie Ursuly von der Leyenovej.

Komisárka sa stretla s ministerkou vnútra SR Denisou Sakovou a v Európskom informačnom centre v Bratislave diskutovala so zástupcami mimovládnych organizácií Človek v ohrození, Slovenská katolícka charita, Medzinárodná organizácia pre migráciu, Liga za ľudské práva a Centrum pre výskum etnicity a kultúry.

Podľa komisárky Johansson patrí migrácia spolu so zmenou klímy a vnútornou bezpečnosťou k najdôležitejším oblastiam, ktoré musia byť efektívne riadené na európskej úrovni. „Mali by sme si spoločne sadnúť a nájsť pragmatický spôsob riešenia, ktorý by spočíval v kompromise prijateľnom pre všetkých 27 členských štátov,“ povedala komisárka. V týchto otázkach chce docieliť komplexný a udržateľný prístup, ktorý bude vychádzať z azylovej reformy navrhnutej v roku 2016 a bude brať ohľad na pozície členských štátov.

Komisárku zaujímal prístup Slovenska k otázke migrácie z pohľadu mimovládnych organizácií. Podľa ich predstaviteliek, medzi najväčšie výzvy nepatrí nadmerný počet prijatých aplikácií, ktorých bolo v roku 2019 len 200, ale nedostatočná integrácia azylantov do spoločnosti. S komisárkou diskutovali aj o nových možných spôsoboch riadenia migračnej politiky, vrátane sponzorovaného presídľovania, ktoré Komisia zvažuje a dopomohlo by k lepšej integrácii migrantov.

Viac..  EÚ ohlásila vyše sedem miliardovú pomoc pre Egypt

Zástupkyne mimovládnych organizácií zdôraznili, že na Slovensku sa vedie polarizovaná debata, ktorá mimovládnym organizáciám komplikuje viesť konštruktívnu debatu. Obe strany sa zhodli na tom, že je potrebné de-eskalovať debaty o migrácií a riešiť túto otázku pragmaticky.

O dac

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices