Europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä obchodnú dohodu s Vietnamom a umelú inteligenciu

Poslancov Európskeho parlamentu čaká hlasovanie o novej obchodnej dohode s Vietnamom. Budú sa zaoberať aj otázkou, ako by mali vyzerať nové vzťahy so Spojeným kráľovstvom.

Obchodná dohoda s Vietnamom

V stredu bude Parlament hlasovať o dohodách o voľnom obchode a investíciách medzi EÚ a Vietnamom. Obchodná dohoda v priebehu desaťročia odstráni prakticky všetky clá medzi Vietnamom a Európskou úniou.

Budúce vzťahy so spojeným kráľovstvom

Parlament bude rokovať a hlasovať o svojom stanovisku k budúcemu usporiadaniu vzťahov medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom po brexite.

Umelá inteligencia

Výzvy v oblasti ochrany spotrebiteľa vyplývajúce z čoraz intenzívnejšieho využívania umelej inteligencie budú v pondelok predmetom plenárnej rozpravy a v stredu nelegislatívneho uznesenia.

Dlhodobý rozpočet EÚ

V stredu budú poslanci spoločne s radou a komisiou rokovať o dlhodobom rozpočte EÚ na obdobie 2021-2027. O týždeň na to budú rozpočet preberať lídri členských krajín počas svojho summitu.

Práva žien

V utorok budú poslanci diskutovať o prioritách EP pre stratégiu EÚ v oblasti rodovej rovnosti 2020 – 2024. Budú tiež diskutovať o prioritách EÚ pre 64. zasadnutie Komisie OSN pre postavenie žien, ktoré sa bude konať v marci v New Yorku. V stredu budú hlasovať o uznesení, kde žiadajú stratégiu EÚ proti ženskej obriezke na celom svete.

Viac..  Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť

Ilegálny obchod s domácimi zvieratami

Vo štvrtok bude parlament hlasovať o uznesení, kde žiada záväzný systém pre celú EÚ na identifikáciu a registráciu mačiek a psov a prísnejšie sankcie voči nelegálnym množiteľom a osobám, ktoré poskytujú falošné pasy pre domáce zvieratá.

O dac

Odporúčame pozrieť

Katarína Roth Neveďalová: Umelú inteligenciu je potrebné rámcovať, aby nám neprerástla cez hlavu

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Umelá …

Consent choices