Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union-EP.

Monika Beňová: Britskí politici zabúdajú, že dohoda si vždy vyžaduje kompromis

Plénum Európskeho parlamentu sa bude na dnešnom zasadnutí zaoberať aj mandátom na rokovania o novom partnerstve s Veľkou Britániou. Definitívnu pozíciu Európskej únie následne koncom februára odsúhlasia predstavitelia členských štátov.

Odchod Veľkej Británie je stratou predovšetkým pre samotných Britov, no zároveň aj pre Európu. V nadchádzajúcich vzájomných rokovaniach je preto potrebné byť k sebe veľkorysí a snažiť sa zostať priateľmi, no omnoho dôležitejšie je dôsledne hájiť záujmy Európskej únie a jej členských štátov,“ zdôraznila poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Rokovania o budúcich vzájomných vzťahoch sa reálne rozbehnú začiatkom marca.

Z doterajších vyjadrení britského premiéra vyplynulo, že Veľká Británia chce dosiahnuť dohodu o voľnom obchode do konca roku 2020 bez toho, aby akceptovala európske pravidlá v oblasti hospodárskej súťaže, subvencií, sociálneho zabezpečenia, ochrany životného prostredia a mnohé iné. Rovnako sa nechce podriaďovať európskej jurisdikcii. Boris Johnson tak pokračuje v trápnom napínaní svalov, pričom očividne zabúda, že dohoda si vždy vyžaduje kompromis a že jej podmienky si zďaleka nebude určovať len Veľká Británia,“ uviedla europoslankyňa.

Viac..  Europarlament schválil revíziu spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ

Takéto krátkozraké vyjadrenia najvyšších britských predstaviteľov sú pritom kontraproduktívne aj vzhľadom k tomu, že Európska únia je pre Britániu najväčším obchodným partnerom. Príkladom môže byť potravinová bezpečnosť. Všetky potraviny smerujúce z Británie na európsky trh budú jednoducho musieť zodpovedať platným európskym normám. V opačnom prípade sa tam proste nedostanú. Británia len musí povedať či má záujem zostať blízko k európskemu regulačnému modelu alebo chce ísť inou cestou. To následne ovplyvní vzájomný obchod,“ uzavrela Monika Beňová.

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Európska únia nám prináša skutočný mier

Členské štáty Európskej únie si 9. mája pripomenuli Deň Európy na počesť vyhlásenia Schumanovej deklarácie …

Consent choices