Ursula von der Leyen
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. PHOTO: © European Union.

EÚ poskytne Británii nadštandardný prístup na svoj trh, len ak bude dodržiavať normy bloku

BRUSEL – Európska únia poskytne Veľkej Británii jedinečný prístup na svoj jednotný trh iba v prípade, že krajina bude súhlasiť s dodržiavaním štandardov bloku. Povedala to v utorok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, čím odmietla predstavu britského premiéra Borisa Johnsona o tom, že sa dá dosiahnuť menej záväzná dohoda o voľnom obchode.

Šéfka EK zároveň vyjadrila prekvapenie z toho, že Johnson hovorí o austrálskom modeli. „Austrália je naším silným partnerom s rovnakým zmýšľaním, ale EÚ nemá s Austráliou obchodnú dohodu,“ uviedla. „V súčasnosti obchodujeme podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO),“ poznamenala v súvislosti so vzťahmi EÚ a Austrálie. „Ak toto je britská voľba, súhlasíme s tým. Ale osobne som presvedčená, že by sme mali byť ambicióznejší,“ dodala Ursula von der Leyenová.

Británia vystúpila z EÚ 31. januára, ale prinajmenšom do konca roka sa bude riadiť pravidlami únie. Počas prechodného obdobia sa britská vláda a lídri EÚ pokúsia uzavrieť dohodu o voľnom obchode. Predsedníčka Európskej komisie trvá na tom, že EÚ Británii ponúka „niečo, čo sme doteraz nikomu inému neponúkli“ za podmienok, že Británia bude garantovať férovú súťaž a ochranu zamestnancov a životného prostredia.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices