Hojsík
Europoslanec Martin Hojsík. PHOTO: © European Union-EP.

Európsky parlament schválil rezolúciu europoslanca Hojsíka o nelegálnom obchode s domácimi zvieratami

Poslanci Európskeho parlamentu dnes veľkou väčšinou schválili rezolúciu Martina Hojsíka (Renew Europe), ktorá zaväzuje Európsku komisiu, aby prijala opatrenia, ktoré zamedzia nelegálnemu obchodu a cezhraničnému pašovaniu domácich zvierat naprieč krajinami EÚ.

Životné podmienky pašovaných zvierat sú častokrát strašné. Okrem krutého prístupu ku zvieratám pri nelegálnom obchode nesie so sebou kúpa takýchto spoločenských zvierat aj ďalšie riziká. „Mláďatá mačiek a psov sú často bez potrebnej vakcinácie, napríklad proti besnote, a preto predstavujú aj zdravotné riziko pre ich majiteľov, ako aj finančné náklady na liečbu zvieraťa,“ vysvetľuje Hojsík.

Podľa Hojsíka musí Európska únia urýchlene konať, aby zastavila rozrastajúce sa nelegálne obchodovanie s priskoro odobratými spoločenskými zvieratami. Doteraz zúfalo chýbal komplexný plán na boj proti tomuto nelegálnemu obchodu.

„Musíme zlepšiť životy zvierat, obzvlášť psov a mačiek, ktoré sú vystavené hrozným a podmienkam pri obchode naprieč Európou. Členské štáty teda musia spolupracovať, zabezpečiť výmenu informácii, ako aj zvýšiť transparentnosť v prístupe ku riešeniu tohto problému. EÚ by mala prijať aj vyššie sankcie pre množiteľov, ktorí pašujú zvieratá, a veterinárom, ktorí pre tieto zvieratá poskytujú sfalšované pasy,“ dodáva progresívec Hojsík.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Opatrenie bude obsahovať aj jednotnú definíciu veľkých komerčných chovných staníc, takzvaných nelegálnych množiteľov. To by upevnilo kontrolu štátov nad nelegálnym obchodom s domácimi zvieratami, a zároveň posilnilo spoluprácu členských krajín EÚ v boji proti pašerákom. Okrem iných opatrení sa tiež venuje vytvoreniu funkčného úniového systému zabezpečujúceho povinnú identifikáciu a registráciu mačiek a psov.

Ročne sa zo Slovenska vyvezie zhruba 100 000 šteniat a mačiek, čo zo Slovenska robí jedného z najväčších nelegálnych exportérov domácich zvierat v Európe. Pašovanie zvierat je tretí najprofitovejší nelegálny biznis v EÚ, hneď po obchode s narkotikami a zbraňami a stále rastie najmä kvôli napojeniu na siete organizovaného zločinu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices