Benova
Europoslankyňa Monika Beňová. PHOTO: © European Union- EP.

Monika Beňová: Menej finančných prostriedkov na kohéznu politiku by bolo veľkou chybou

Výsledky rokovaní ohľadom nadchádzajúceho európskeho rozpočtu alebo viacročného finančného rámca na obdobie 2021 – 2027, budú mať rozhodujúci vplyv na nastavenie politických priorít, ako aj ďalší rozvoj spolupráce medzi členskými štátmi v rámci Európskej únie.

Opakovane zdôrazňujem, že akékoľvek znižovanie množstva finančných prostriedkov na politiku súdržnosti, respektíve kohéznu politiku je nesprávne a bolo by veľkou chybou,“ pripomenula poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová. Politika súdržnosti a súvisiaca podpora menej rozvinutých regiónov musia byť jednoducho prvoradé aj v nasledujúcom programovom období.

Odstraňovanie ekonomických a sociálnych rozdielov, posilňovanie prosperity ľudí a celkové vyrovnávanie sa životnej úrovne voči tzv. starým členským štátom sú pre Slovensko v nasledujúcich rokoch kľúčové,“ uviedla europoslankyňa. V súčasnosti preto podľa nej neexistuje žiaden dôvod na akékoľvek neprimerané znižovanie alokácie európskych zdrojov, ktoré krajina bude môcť využívať.

Viac..  P. Wunsch: Dá sa očakávať, že ECB nepristúpi tento rok iba k jednej redukcii

Budúci európsky rozpočet by mal byť čo najjednoduchší, zrozumiteľný a jasne štruktúrovaný. Potrebujeme tiež väčšiu flexibilitu a voľnosť pri čerpaní európskych zdrojov, čo by nám mohlo pomôcť pri ich rýchlejšom a efektívnejšom využívaní,“ uzavrela Monika Beňová. Otázkami ohľadom viacročného finančného rámca sa v súvislosti s prípravou mimoriadneho zasadnutia Európskej rady budú zaoberať poslanci Európskeho parlamentu na dnešnom plenárnom zasadnutí.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benova

M. Beňová: Európske pravidlá v boji proti násiliu páchanom na ženách sú krokom správnym smerom

Plénum Európskeho parlamentu sa dnes zaoberá vôbec prvým európskym legislatívnym predpisom o boji proti násiliu …

Consent choices