europsky parlament
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Diskusia o rozpočte je diskusiou o budúcnosti EÚ, tvrdia europoslanci

Európsky parlament odsúhlasí iba taký návrh dlhodobého rozpočtu EÚ, ktorý dokáže financovať všetky spoločné ciele Únie na roky 2021-2027.

Vyplýva to zo stredajšej plenárnej rozpravy, na ktorej sa okrem poslancov zúčastnila aj štátna tajomníčka chorvátskeho Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Nikolina Brnjac – zastupujúca Radu (ministrov) EÚ – a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen.

Ide o budúcnosť EÚ, varujú poslanci

Diskusia o rozpočte je diskusiou o budúcnosti EÚ, zdôraznili poslanci osem dní pred mimoriadnym samitom, na ktorom sa hlavy štátov a vlád EÚ pokúsia dospieť k dohode na svojej spoločnej pozícii k Viacročnému finančnému rámcu na nasledujúcich sedem rokov.

Dostatok prostriedkov je podľa väčšiny rečníkov kľúčom k dosiahnutiu spoločných cieľov EÚ, ktoré sa týkajú boja proti klimatickým zmenám, digitálnej a ekologickej transformácie a riešenia ich sociálnych dopadov, ale aj podpory regiónov, obcí, farmárov, výskumu, mladých ľudí a podnikateľov. Napríklad implementácia Európskeho ekologického dohovoru s menším rozpočtom by podľa poslancov znamenala, že sa bude šetriť inde, pričom škrtom by sa nevyhli ani úspešné programy EÚ. Časť zákonodarcov však pripustila, že rozsah a podmienky financovania niektorých politík bude musieť byť prehodnotený, a zdôraznila potrebu posilnenia výdavkovej disciplíny.

Viac..  Dovoz zbraní do Európy sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil

Viacerí poslanci tiež vyzvali na zavedenie nových vlastných zdrojov financovania EÚ. Niektorí tiež zopakovali požiadavku na podmienenie uvoľňovania rozpočtových prostriedkov EÚ v členských krajinách Únie rešpektovaním zásad právneho štátu.

Súvislosti

Európsky parlament prijal svoje stanovisko k budúcemu Viacročnému finančnému rámcu ešte v novembri 2018, teda päť mesiacov po tom, ako svoj návrh predstavila Európska komisia. Hlavy štátov a vlád budú v snahe dospieť k svoju spoločnému stanovisku diskutovať o dlhodobom rozpočte EÚ v rámci mimoriadneho zasadnutia Európskej rady dňa 20. februára.

Budúci dlhodobý rozpočet EÚ, na ktorom sa po vzájomných rokovaniach dohodnú vyjednávači EP a Rady, musí schváliť aj Európsky parlament.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices