volby
Ilustračné PHOTO: © European Union- EP.

Europoslanci PS/SPOLU vyzvali ľudí, aby neverili rečiam ĽSNS o zmene a nezahadzovali svoj hlas vo voľbách

Europoslanci PS/SPOLU dnes skladali voličom účty za svoju prácu v Európskom parlamente. Svoj výkon porovnali aj s poslancami zvolenými za ĽSNS, ktorí pre Slovensko v EP nedosiahli vôbec nič. Keď ĽSNS dostala možnosť, či už na BBSK alebo v NRSR, nikdy ju jej predstavitelia nedokázali na zmenu využiť. Europoslanci preto vyzvali ľudí, aby neverili rečiam ĽSNS o zmene a nezahadzovali svoj hlas. 

Koalícia PS/SPOLU ako víťaz volieb do Európskeho parlamentu sľúbila, že naši europoslanci nebudú sedieť v zadných laviciach. „Naši ľudia sú odborníci, ktorí vedia spolupracovať s ostatnými. Za 8 mesiacov naši europoslanci ukázali mnohé úspechy, vďaka ktorým sa Slovensko podieľa na dianí v EÚ,“ povedal volebný líder Michal Truban.

Expertka koalície PS/SPOLU na občiansku spoločnosť a ľudské práva Irena Bihariová predstavila príklady, kedy ĽSNS získala politickú moc a nebola schopná ju pretaviť do zmeny pre ľudí. „Keď chodím po dedinách, kde bežní ľudia volili kotlebovcov a hovorím s nimi, oni očakávajú v Mariánovi Kotlebovi zásadnú zmenu. Majú pocit, že sa na Slovensku pre nich veci nehýbu k lepšiemu, a tak chcú zatriasť systémom. Vždy sa im snažím hovoriť, že ĽSNS nemá ani plán ani ľudí, ktorí by ho boli schopní presadiť. Sú zahodeným hlasom pre ľudí, ktorí chcú spravodlivejšiu a férovejšiu krajinu.“

Podľa Vladimíra Bilčíka ešte nikdy slovenská reprezentácia v EP nebola výkonom tak odlišná. „Slovensko má fakticky o dva mandáty v Európskom parlamente menej, pretože europoslanci Uhrík a Radačovský sú úplne mimo politického diania, vo frakcii ich nechceli ani extrémisti Marine Le Pen a Salvini. Nemajú politickú váhu a nevyužívajú ani nástroje, ktorými môžu individuálne ovplyvniť európsku legislatívu.“

Europoslanci zvolení do EP za koalíciu PS/SPOLU dosiahli podľa Martina Hojsíka mnohé úspechy. „Vladimír Bilčík sa stal stálym spravodajcom EP pre Srbsko a má priamy vplyv na politiku rozšírenia EÚ. Je tiež vicekoordinátorom EPP vo Výbore pre ústavné záležitosti. Michal Wiezik ako odborník na lesy a ochranu biodiverzity predložil dôležité pozmeňujúce návrhy, ktoré pomôžu v ochrane lesov. Michal Šimečka bol nedávno zvolený za podpredsedu Renew Europe. Je tiež hlavným spravodajcom EP pre demokraciu a právny štát, a bude ovplyvňovať kvalitu demokracií v EÚ,“ vypočítava úspechy europoslancov Martin Hojsík, ktorého web Politico označil za 20 poslancov EP, ktorých sa oplatí sledovať. Tento týždeň presadil rezolúciu proti nelegálnemu obchodu so spoločenskými zvieratami, venuje sa ochrane pred toxickými látkami, ochrane včiel a klímy.

Europoslanec Michal Wiezik výkon europoslancov dokreslil aj objektívnymi výkazmi práce z Európskeho parlamentu.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Prvý stĺpec ukazuje počet dodatkov, alebo aj tzv. pozmeňovacích návrhov. Tie sa priamo týkajú európskej legislatívy a pozičných dokumentov o ktorých sa hlasuje v pléne. Keď prejdú, predstavujú priamy vplyv konkrétneho poslanca na fungovaní EÚ. Podľa Wiezika sú najdôležitejšie. Kotlebovci nemajú v tejto kategórii ani jeden výstup.

Jedinou aktivitou, kde majú europoslanci ĽSNS nejaký výkon, sú plenárne vystúpenia. Poslanec ich realizuje na základe prideleného času, väčšinou v dĺžke trvania jedna minúta. Ide o prezentáciu osobného postoja poslanca k vybranej téme, väčšinou deň pred hlasovaním k danej téme. Vystúpenie nemá priamy vplyv na podobu legislatívy, na druhej strane pôsobí priam magicky na osobných stránkach poslancov, nakoľko sa zaznamenáva. Adresátom tohto vystúpenia je najmä domáci elektorát, ktorý prirodzene a bez poznania kontextu takéto vystúpenie preceňuje.

„Netreba z týchto kumulatívnych čísel hneď vyvodzovať závery o aktivite, či naopak lajdáctve toho ktorého poslanca. Aj extrémne aktívni kolegovia na čele rebríčka majú svoj kontext, a pri bližšej analýze zistíte významný vplyv konkrétnych frakcií a okruhov, ktorým sa venujú. Avšak nula je proste nula, a tá jednoducho vysvteľujúci kontext nemá. Preto sú europoslanci Uhrík a Radačovský na konci tohto rebríčka. Žiadne pozmeňovacie návrhy, žiadne relevantné otázky, žiadne inštitucionálne výstupy. Veľa rečí, žiadny výkon,“ komentuje prácu europoslancov ĽSNS Wiezik.

Michal Šimečka nakoniec vyzval občanov, aby zvážili svoj hlas a ak si želajú zmenu, volili demokratické strany s odborníkmi a riešeniami. „O dva týždne máme na výber. Môžeme si zvoliť takých, ktorí hlasno kričia, nadávajú a z problémov obviňujú všetkých ostatných, Rómov, Maďarov, Američanov, Židov, ale keď dostanú reálnu možnosť meniť veci, tak nedokážu spraviť nič. Hlasy pre týchto politikov sú vyhodené do vzduchu. Môžeme si vybrať politikov, ktorí sa celý život odborne venujú svojim témam, majú okolo seba silné tímy a dennodenne pracujú na tom, aby priniesli reálne riešenia problémov. Kandidátka PS/SPOLU je plná takýchto aktívnych, odborne zdatných ľudí. V oblasti školstva, zdravotníctva, životného prostredia, spravodlivosti a ľudských práv, ekonomiky aj zahraničnej politiky,“ uzavrel Šimečka.

O dac

Odporúčame pozrieť

Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Európsky parlament v stredu zverejnil posledný Eurobarometer pred európskymi voľbami. Občania podľa najnovšieho prieskumu vedia …

Consent choices