Wiezik
Europoslanec Michal Wiezik. PHOTO: © European Union-EP.

Europoslanec Wiezik: Mačky a psy v EÚ budú musieť byť evidované v jednotnom systéme v rámci boja proti nelegálnym množiteľom

SLOVENSKO/EÚ / Európsky parlament rieši nelegálny obchod s domácimi zvieratami. Po obrovských kšeftoch so zbraňami a drogami je to totiž tretí najrozšírenejší nezákonný biznis v únii. Slovensku patrí dokonca prvenstvo.

Európsky parlament požaduje jednotné pravidlá a centrálny register zvierat. Aby boli napríklad mačky a psy povinne evidované v európskom systéme.“Treba povedať, že Slovensko patrí medzi tých najvýznamnejších množiteľov domácich zvierat, mačiek, psov a ich vývozcov do zahraničia,” poznamenal europoslanec z frakcie EPP Michal Wiezik.

Po nelegálnom obchode so zbraňami a drogami je obchod s domácimi zvieratami tretí najrozšírenejší ilegálny obchod v Európskej únii. Registrované preto majú byť aj chovateľské stanice. “Keď budú takéto jednotné pravidlá, jednotné označovanie domácich miláčikov, tak sa nám podarí aj zlepšiť túto situáciu a výrazne obmedziť nelegálne praktiky v únii,” vysvetlil europoslanec z frakcie EPP Ivan Štefanec.

Podľa odhadov sa každý mesiac stane predmetom obchodu medzi členskými krajinami až 46 tisíc psov. “Potrebujeme, aby to bol len bezpečný obchod, aby sme naozaj vedeli, odkiaľ tie zvieratá pochádzajú a aby s nimi bolo narábané humánne,” uviedol europoslanec Martin Hojsík z frakcie Renew Europe.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

“Máme množstvo ilegálnych chovateľov, ktorí potom predávajú ďalej týchto domácich miláčikov, psov, mačky, ale aj iné zvieratká,” doplnil europoslanec Vladimír Bilčík z frakcie EPP.

V prípade ochrany zvierat, čo pri iných témach nebýva obvyklé, vládne nevídaná zhoda naprieč všetkými frakciami. A tak odobrenie novej, už predschválenej legislatívy je otázkou tohto roka.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices