zeny
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Počet žien v slovenskom parlamentne sa výrazne nezvyšuje. Uplatňujú sa najmä v komunálnej politike

BRATISLAVA – Podiel žien v slovenskom parlamente či vláde sa rokmi výrazne nezvyšuje. Kým v roku 2009 tvorili ženy v parlamente a vláde 18 percent zo všetkých poslancov a vládnych predstaviteľov, vlani sa toto číslo vyšplhalo o čosi vyššie, a to na necelých 21 percent. Informovala o tom analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková. Európske parlamenty a vlády pritom tvorí viac ako tretina žien. Podľa najnovších údajov Rady európskych obcí a regiónov (CEMR) sa ženy uplatňujú najmä v komunálnej politike.

„Aj na Slovensku vidíme v posledných desiatich rokoch trend, že sa viac žien angažuje práve v komunálnej politike. Na lokálnej úrovni sme za vlaňajšok mali o zhruba sedem percent viac žien ako vo vrcholovej politike. Rebríčku kraľujú severské krajiny, kde len napríklad vo Švédsku tvoria ženy polovicu z komunálnych politikov,“ priblížila Buchláková.

Viac ako 40 percent žien v komunálnej politike majú v súčasnosti štyri európske krajiny. Ide o Francúzsko, Island, Švédsko a Ukrajinu. Sedemnásť krajín má pomer žien v komunálnej politike na úrovni od 30 do 40 percent, pričom desať rokov dozadu ich bolo sedem. V rozmedzí 20 až 30 percent, do ktorých patrí aj Slovensko, má žien poslankýň 13 krajín Európy. Na celoštátnej úrovni majú ženy v súčasnosti takmer polovičné zastúpenie v Španielsku (47,4 percenta), Fínsku (47 percent), Švédsku (46,1 percenta), Belgicku (42,7 percenta) a Nórsku (41,4 percenta). Napríklad vo Francúzsku narástol počet žien vo vrcholovej politike za posledných desať rokov o viac ako 21 percent a v súčasnosti tvoria takmer 40 percent zo štátneho aparátu. V Taliansku rástol počet žien vo vrcholovej politike od roku 2008 o viac ako 14 percent, aktuálne je ich viac ako tretina. Spomínané krajiny s výnimkou Talianska zaviedli systém kvót, ktorý určuje, aký podiel žien musí byť v parlamente či vláde.

Spomedzi okolitých krajín je v tomto smere pred Slovenskom aj Česko, Rakúsko a Poľsko. „Napríklad Maďarsko má v parlamente a vláde len 12-percentné zastúpenie žien. V susednom Česku je to o čosi viac ako u nás, a to viac ako 22 percent. Čo sa týka Európskeho parlamentu, počet poslankýň za posledných desať rokov narástol. Aktuálne je v Európskom parlamente doteraz najvyšší pomer žien, a to 40,4 percenta. Slovensko má dnes z 13 europoslancov len dve ženy,“ dodala Buchláková.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Žien je nedostatok aj v podnikaní a riadení firiem, štatistiky ukazujú, že ženu vo vedení má jedna z desiatich európskych spoločností. „Napriek tomu sa ženy postupne dostávajú na riadiace pozície. Podľa posledných štatistík Eurostatu z roku 2018 bolo iba 7,1 percenta žien z celkového počtu členov manažmentu firiem a len 5,5 percenta zo všetkých šéfov podnikov boli práve ženy. Na Slovensku ich počet postupne od roku 2010 klesal, a to približne o 6,5 percenta. Stalo sa tak iba na Slovensku a v Rumunsku,“ doplnila Buchláková. Najviac, a to až o tretinu, ich za sedem rokov pribudlo vo Francúzsku. Práve Francúzi podľa Európskej komisie najviac búrajú vo firmách rodové stereotypy a dávajú najväčšie príležitosti ženám v manažmentoch a vedení firiem.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

zena

Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Europoslanci naliehajú na Radu, aby do Charty základných práv EÚ pridala sexuálnu a reprodukčnú zdravotnú …

Consent choices