V sezónnom medziobdobí: teraz zažijete Prahu bez davov turistov

Na návštevu Prahy je vždy vhodný čas. To, že patrila k najvýznamnejším mestám v období gotiky, renesancie i baroka je dodnes viditeľné takmer na každom kroku. Historické jadro tvorí jednu z najkrajších ucelených pamiatkových zón v Európe. K našim susedom máme aj po osamostatnení najbližšie a kultúrna scéna na jednej i druhej strane s chuťou prezentuje všetko aktuálne za obidvomi brehmi Moravy. A možno bolo celkom príznačné, že sme zažili vianočný koncert Lucie Bílé v Bratislave a novoročné vystúpenie Jany Kirschnerovej v januári v Prahe. Lepšie načasované to už vari ani nemohlo byť…

Praha víta každého návštevníka a slovenského zvlášť s otvorenou náručou. Pocit spolupatričnosti je silný, spoločná minulosť je viditeľná – od Obecného domu cez Slovanský, cez Staromestské a Václavské námestie, palác Lucerna a historické divadlá s tradíciou. Je všadeprítomná atmosférou, repertoárom a najmä hereckými osobnosťami. Na čele so Stavovským divadlom, Semaforom, ABC… i s ponukou muzikálov svetových autorov v divadlách Hybernia a Broadway.

Photo: Marta Turisová

S Janou Paulovou v Divadle Kalich

Času nie je nikdy nazvyš, a tak zostávame v Starom Meste, pretože nikdy nesklame. Ak si cestu neplánujete s predstihom, teda niečo ako poznávací First moment, na lístky na vychytené tituly nemusíte mať šťastie. Hoci vstupenky sú v sieti globálnych predajcov pre zahraničie limitované, vždy je šanca, že sa niečo nájde na mieste. Nakoniec sme mali šťastie na uvoľnené lístky v pokladni Divadla Kalich. Jana Paulová je primadonou i brilantnou neriadenou hereckou strelou. Ani s tebou ani bez tebe je o láskavom a iskrivom humore, s ktorým vo vzťahu i v živote prežijeme. Ako inak, s úsmevom.

Kombinácia plánovania a intuície funguje

Poznávanie je nielen o plánovaní, ale aj o intuícii. Postačí základný scenár, no čaro dobrodružného trávenia času, ktorý ste si nejako uchmatli zo životného stereotypu je aj v tom, že nemusíte práve vedieť, kde začnete a kde skončíte. Najmä v súvislosti s tým, že historické jadro Prahy s rozlohou 866 hektárov (v r. 1992 bolo zapísané do Zoznamu UNESCO) je plné lákadiel. Na území mesta sa nachádza viac ako 2000 pamiatkovo chránených objektov. Historické jadro – to je unikátne prostredie Pražského hradu a Hradčan, odkiaľ je nádherný výhľad na Malú Stranu vrátane Karlovho mosta, Staré Mesto, Josefov alebo na Židovské Mesto, Nové Mesto a na Vyšehrad.. Jednoducho – vyberte si!

Photo: Marta Turisová

Komorné zážitky mimo masového turizmu

Začíname v Starom Meste. Nielen preto, že je najstaršou a mimoriadne charizmatickou časťou Prahy plnou historických skvostov. Má bonus navyše: V tomto čase je bez charakteristickej tlačenice a davov turistov! Užiť si centrum, historické námestie a priľahlé uličky intímnejšie a komornejšie je v globálnom turistickom boome mimoriadne príjemná vec. Už ani poriadna zima, ale ešte ani jar. Aj keď prvé avíza už nesmelo rozkvitajú vo výkladoch a v kamenných nádobách na Václavskom námestí. Absentujú skupiny z Číny, no bude to zrejme len otázka času a masový turizmus sa opäť nadýchne pôvodnou silou. Je jedno, či ide o Benátky, Londýn, Paríž či Dubrovník… Pre každú ekonomiku a mestské pokladne je turistický ruch nevyhnutným zdrojom príjmov – a to aj napriek silnejúcim hlasom odporcov a ochrancov pamiatok. Bohatí turisti z Číny, Ázie či Tichomoria sú pre Prahu vítanou komoditou.

Génius loci Starého Mesta

To, že Praha patrila k najvýznamnejším mestám Európy v období gotiky, renesancie i baroka je viditeľné dodnes. Kde však pramení génius loci Starého Mesta? V staroveku to bolo ešte ufúľané škaredé káčatko. Opeknievať začalo v 14. storočí, keď sa Karol IV. rozhodol založiť Nové Mesto, kam sa presťahovali remeselníci a obchodníci, a Staré Mesto zostalo domovom českých pánov, vedcov a filozofov, teda pražskej šľachtickej a osvieteneckej elity. Aj dnes na vás dýchne atmosféra čias dávno minulých. Staré Mesto je srdcom celého radu významných historických a architektonických pamiatok. A prienikom komôr tohto srdca je priestor, ktorý bol po stáročia miestom stretávania Pražanov, kde sa odohrával verejný spoločenský život: Staromestské námestie.

Photo: Marta Turisová

Smrtka na Pražskom orloji

Viac..  DiscoverEU: Mladí Európania sa môžu opäť hlásiť o preukazy na cestovanie zadarmo

Najvzácnejšou pamiatkou je Pražský orloj na veži Staromestskej radnice. Odbíja každú celú hodinu, v okne nad ním prechádzajú apoštoli a nad nimi každú hodinu zaspieva zlatý kohút.  Smrtka na orloji s presýpacími hodinami je symbolom krátiaceho sa života. Ide o jeden z najstarších orlojov v Európe, navyše s funkčným pôvodným strojom a je zapísaný do Zoznamu UNESCO. Bol zostrojený v roku 1410 a okrem hodín ukazuje aj celý kalendárny rok a pohyby telies na oblohe. Kedy, keď nie teraz si môžete urobiť selfie bez tlačenice v dave? V pozadí s gotickým Chrámom Matky Božej pred Týnom či barokovým Chrámom sv. Mikuláša. K tomu pouliční umelci, hudobníci a rozvoniavajúce stánky s čerstvo grilovaným jedlom. Tradične sú aj halušky s kapustou. Typicky české – alebo žeby tie naše? Ani sa ďalej netrápte a ochutnajte!

Photo: Marta Turisová

Prezidentské plesanie v Obecnom dome

Láka nás vyjsť si kvôli výhľadu na Prašnú bránu a zastaviť sa v Obecnom dome, perle pražskej architektúry, v ktorom sa začiatkom 20. storočia rodil moderný český štát. Čaká na významných hostí, umelcov svetového formátu či politikov, na koncerty, plesy a bály. Naše vzťahy sú intenzívne nielen v čase výročí, osláv a fašiangov. Tradícia Česko-Slovenského plesu pod záštitou českého prezidenta a po prvýkrát aj slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej, má noblesu a glamour prvej republiky. Je to príznačné miesto priestorov niekdajšieho Kráľovho dvora, bývalého sídla českých panovníkov. Obecný dom, ktorého pôvodný názov znel Pražský reprezentačný dom, je architektonický skvost. Zišli sa v ňom špičky českej secesie vrátane Alfonza Muchu, aby objekt vyzdobili. Nemusíte mať plesovú róbu, atmosféru si vychutnáte na výstave alebo v kaviarni.

Photo: Marta Turisová

Kultúrne a osvietenecké centrum Európy

Praha bola umeleckou, kultúrnou a vedeckou pokladnicou, miestom, kde sa schádzali umelci, vedci a filozofi z celej Európy. V Starom Meste preto nájdeme vedľa najstaršieho univerzitného internátu na svete Karolinum aj cennú knižnicu Klementinum a mnohé významné divadlá. V Stavovskom divadle dodnes prebýva Mozartov duch, ktorý tu 29. októbra 1787 predstavil operu Don Giovanni. Publikum, teda umelcovi Pražania, ju prijalo vďačne a s nadšením. Mozart ju sám dirigoval a dokončil len deň pred uvedením! Pre geniálneho umelca tvoriaceho pre rozmaznanú rakúsku šľachtu takáto spontánna reakcia nebola vždy samozrejmá. Dnes je v Starom Meste aj celý rad vynikajúcich galérií, napríklad v Dome U Kamenného zvonu, kde sa pozrieme nabudúce.

Hviezdny Tycho de Brahe

V gotickom chráme Panny Márie Týnskej, jednom z najzaujímavejších v Prahe, je pochovaný Tycho de Brahe. Dánsky astronóm, astrológ a alchymista, ktorý sa narodil v r. 1546, bol za svojho života považovaný za najlepšieho a najpresnejšieho pozorovateľa hviezdnej oblohy. Na systematické sledovanie nebeských telies skonštruoval rad prístrojov a jeho výsledky boli prekonané až desiatky rokov po vynájdení ďalekohľadu.

Photo: Marta Turisová

Tragédia na Staromestskom námestí

Staromestské námestie bolo aj centrom na križovatke európskych obchodných ciest. V neďalekej colnici Ungelt sa preclieval tovar dovezený kupcami z cudziny. Konali sa tu slávnosti a ľudové zhromaždenia, ale aj tragické udalosti a popravy. Jedna z pamätných tragédií sa odohrala pred radnicou 21. júna 1621. Bolo popravených 27 popredných účastníkov českého stavovského hnutia odporu proti Habsburgovcom, medzi ktorými bol aj lekár a vedec Ján Jesenius. Pochádzal zo zemianskeho rodu zo slovenského Turca.

Prechádzame okolo symbolov vydláždených na námestí. Návštevníkov zo vzdialenejších svetadielov fascinuje najmä orloj. Zdá sa, že netušia, prečo je v chodníku pri Staromestskej radnici v dlažbe vytvorených 27 krížov, symboly mečov a tŕňovej koruny…

O Marta Turisová

Vyštudovala žurnalistiku na FF UK v Bratislave. Skutočnou školou života bola pre ňu pätnásťročná práca v bratislavskom Večerníku, kde začínala ako elévka a skončila ako šéfredaktorka. Pracovala ako šéfredaktorka mesačníka a dvojtýždenníka Rodina vo vydavateľstve Ringier. K čaru poznávania destinácií sa dostala v CK Satur a Ruefa. Počas svojej bohatej novinárskej praxe precestovala svet a objavovala mnohé destinácie – Ameriku, Južnú Afriku, Malajziu, Thajsko, krásy európskych metropol a pozoruhodnosti európskych krajín. Vášeň pre poznávanie spája s vášňou pre umenie, a za touto kombináciou neváha cestovať za hranice Bratislavy. Nezabudnuteľným zážitkom bol muzikál Fantóm opery v New Yorku na Broadwayi a nedávno ju nadchol aj Mefisto v pražskom rovnomennom divadle Broadway. PhDr. Marta Turisová.

Odporúčame pozrieť

Na streľbu v Prahe reagujú európski predstavitelia

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v reakcii na štvrtkovú streľbu v Prahe …

Consent choices