zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Viac pracovných príležitostí, lepší plat a vyššia životná úroveň. Počet Slovákov žijúcich v Česku z roka na rok narastá

ČESKO/SLOVENSKO / Počet Slovákov pracujúcich v Českej republike sa za ostatných 10 rokov strojnásobil. Láka ich tam viac pracovných príležitostí, lepší plat a vyššia životná úroveň. Najviac sa uplatňujú v stavebníctve, v zdravotníctve a v priemysle. Ale aj počet Čechov pracujúcich na Slovensku sa zvýšil – no stále je ich tu neporovnateľne menej ako našincov v Česku.

​Plzeň aj s okolím alebo polovica Brna. Toľko ubytovacích kapacít by ste potrebovali, aby ste ubytovali všetkých Slovákov pracujúcich v Česku. Aktuálne sa tam nachádza približne 209 tisíc Slovákov.

Ich počet z roka na rok rastie. Od roku 2004 ide o trojnásobný nárast. „Tých Slovákov je v Česku čím ďalej tým viac. Oni sem chodia študovať na vysoké školy a potom tu zostávajú, takže sa tu nachádzajú viac kvalifikovaný Slováci- ako sú IT pracovníci, bankári,…“ vyjdril sa Dalibor Holý, Český štatistický úrad. “

„Slováci pracujúci v Česku majú vyššiu priemernú mzdu, než majú Česi pracujúci v Česku,“ povedal ekonóm Lukáš Kovanda. Slovenskí zamestnanci berú priemerne viac než 40 tisíc českých korún, čo je približne pražský mzdový priemer, ktorý prevyšuje ten bratislavský.

No a na druhej strane na Slovensku pracuje nemálo obyvateľov Českej republiky. Podľa aktuálnych oficiálnych údajov je ich takmer 6 tisíc. „Na konci decembra minulého roku pracovalo na Slovensku 5979 občanov Českej republiky. Najčastejšie pracujú na pozícii ako Operátori a montéri strojov a zariadení,“ povedala hovorkyňa UPSVaR Jana Lukáčová. Za nimi nasledujú špecialisti, profesie v službách a obchode a tiež riadiaci pracovníci.

Viac..  Predaj nových áut v EÚ vzrástol vo februári o 10,1 %

„Spomedzi občanov Česka, ktorí pracujú na Slovensku má najväčšie množstvo nejaký tip stredného vzdelania,“ dodala Lukáčová. Spolu tvoria viac ako polovicu nezamestnaných, vysokoškolsky vzdelaní sú niečo cez 1 a pol tisíca. „Najpočetnejšou skupinou, ktorá pracuje na území Slovenska sú Ukrajinci,“ vyjadrila sa Lukáčová. Ďalej nasledujú občania Srbska, Rumunska, Maďarska, Poľska a Talianska.

Za posledný rok sa ich poradie ale výraznejšie zmenilo. Najviac ubudlo cudzincov pochádzajúcich zo Srbska, z Rumunska a z Maďarska. Najväčší počet Slovákov pracujúcich v zahraničí však nie v Česku, ale v Rakúsku, až potom naši susedia a za nimi Nemecko.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices