Lexmann
Europoslankyňa Miriam Lexmann. Foto: Európsky parlament.

Miriam Lexmann bude pôsobiť vo výboroch EP pre zamestnanosť, sociálne veci, zahraničie i bezpečnosť

Poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Miriam Lexmann (EĽS/KDH), ktorá obsadila mandát po zaujatí tzv. brexitového miesta, získala členstvo v troch výboroch. Angažovať sa bude v domácej i zahraničnej politike.

Lexmann sa stala plnoprávnou členkou Výboru EP pre zamestnanosť a sociálne veci (EMPL), v rámci ktorého sa chce zameriavať na adresné prepojenie celoeurópskej a domácej politiky. Je pre mňa ocenením i výzvou môcť byť nápomocná občanom Slovenska tam, kde má EÚ potenciál priniesť viac dobra. Týka sa to najmä otázok zamestnanosti a všetkých aspektov sociálnej politiky, vrátane pracovných podmienok, sociálnej ochrany, odborného vzdelávania či voľného pohybu pracovníkov a dôchodcov, uviedla Lexmann, ktorá sa chce v EP zvlášť zamerať i na zlepšenie podmienok a politík týkajúcich sa sociálne či zdravotne znevýhodnených spoluobčanov.

Podľa europoslankyne sú dôležitými aj otázky dynamiky pracovného trhu vzhľadom na digitalizáciu a umelú inteligenciu. Obsadenie pozície v EMPL vníma ako najlepšiu reakciu na množiace sa podnety, s ktorými sa na ňu občania v predošlých mesiacoch obracali.

Na medzinárodnú politiku, ktorej sa Miriam Lexmann venuje dlhodobo a v ostatnom čase aj ako expertka KDH, sa bude europoslankyňa sústrediť v rámci Výboru EP pre zahraničnú politiku (AFET). Výbor odobruje zahraničnopolitické iniciatívy Európskej komisie a dotvára podobu zahraničnej politiky EÚ. Pôsobí v ňom spolu šesť slovenských europoslancov, Lexmann však ako prvá získala plnoprávne členstvo. Okrem iného by som chcela prispieť k tomu, aby bola politika Európskej únie principiálnejšia vo vzťahu k tretím krajinám. Len to povedie k riešeniam bezpečnostných otázok, ako sú napríklad boj proti terorizmu, kybernetická bezpečnosť, otázky migrácie, prenasledovania ľudí pre vierovyznanie, vojnových konfliktov a ďalšie, priblížila poslankyňa, ktorá je v EP od 1. februára.

Viac..  Miriam Lexmann: Slovensko má obrovskú príležitosť zatepliť budovy za európske peniaze

Ako náhradníčka bola Lexmann zaradená do podvýboru EP pre bezpečnosť a obranu (SEDE). V ňom je jediným spomedzi slovenských zástupcov v europarlamente.

Miriam Lexmann v minulosti pôsobila v Rade Európy či ako poradkyňa v Európskom parlamente, naposledy bola riaditeľkou Európskej kancelárie Medzinárodného republikánskeho inštitútu v Bruseli.

O dac

Odporúčame pozrieť

Miriam Lexmann: Keby sa mali dodržiavať pravidlá Euro 7, ceny osobných áut by narástli o 2000 eur

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Euro …

Consent choices