Sassoli
Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli. PHOTO: © European Union-EP.

David Sassoli: Všetky členské štáty bez výnimky profitujú z EÚ

Predseda parlamentu Sassoli lídrom EÚ pripomenul, že na schválenie dlhodobého rozpočtu EÚ je potrebný súhlas parlamentu. Varoval ich, že poslanci nebudú akceptovať hocijakú dohodu.

David Sassoli sa európskym štátnikom prihovoril na úvode ich bruselského summitu, počas ktorého by sa mali dohodnúť na tom, ako bude vyzerať dlhodobý rozpočet EÚ na roky 2021-2027. Ide o prvý dlhodobý rozpočet bez Spojeného kráľovstva.

Hlavy štátov a vlád varoval, že parlament sa nebude báť rozpočet zamietnuť, ak nebude postačovať na riešenie problémov, ktorým EÚ čelí.

„Musíme Úniu vybaviť so všetkými prostriedkami potrebnými na riešenie výziev, pred ktorými stojíme všetci spoločne,“ povedal im. Tou prvou a najviac urgentnou sú klimatické zmeny. Európsky ekologický dohovor ponúka ambiciózny plán, aby sa Európa mohla do roku 2050 stať prvým klimaticky neutrálnym kontinentom. Tento cieľ si vyžaduje rozsiahle financovanie.

„Potrebujeme prostriedky na posilnenie rastu a rozvoja a na pomoc krajinám, firmám a ľuďom počas tohto prechodu. Musíme investovať aj do výskumu, aby bola Európa v popredí a nemusela sa spoliehať na dovoz nových technológií, na ktorých vývoji sa nepodieľala.“

Okrem toho poznamenal, že by sme mali skoncovať s „umelým rozdeľovaním medzi čistými prispievateľmi a príjemcami“. „Všetky členské štáty bez výnimky profitujú z EÚ,“ vyhlásil.

Viac..  Jozef Mihál: Novela o energetickej hospodárnosti budov bude mať veľký význam aj pre Slovákov

Parlament prijal svoje stanovisko k dlhodobému rozpočtu už v roku 2018. Poslanci musia odobriť aj dohodu medzi najvyššími štátnymi predstaviteľmi, inak rozpočet nebude môcť vstúpiť do platnosti.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices