Summit
Summit lídrov EÚ. PHOTO: © European Union.

Politickí lídri v Bruseli rokovali o bilióne eur. Summit sa odkladá, návrhy Európskej únie nepresvedčili

BRUSEL / Bilión eur – presne o takejto astronomickej sume sa dva dni rokovalo v Bruseli. Spoločný európsky rozpočet sa však neschvaľuje jednoducho, a preto sa ním hlavy štátov a premiéri krajín budú musieť zaoberať pravdepodobne aj na ďalšom špeciálnom summite.

Všetci musíme pristúpiť na kompromis. V tomto duchu vítal svojich kolegov predseda Európskej rady Charles Michel v Bruseli. „Samozrejme dúfam, že dosiahneme dohodu, tá je však momentálne v nedohľadne. Pokiaľ sa chceme dohodnúť, všetci musíme byť flexibilnejší,“ vyjadrila sa fínska premiérka Sanna Marinová.

Zatiaľ nevznikla dohoda ani na celkovej výške rozpočtu pre roky 2021 – 2027. Európsky parlament napríklad žiada až o 300 miliárd eur vyšší rozpočet než aký je v ponuke predsedu rady. V ťažkých rokovaniach o budúcom rozpočte sa objavujú viaceré názorové prúdy. Kým zástancovia striedmosti chcú zastropovať rozpočet, takzvaní priatelia ambicióznej Európy by chceli štedrejší rozpočet a predovšetkým väčšiu flexibilitu pri využívaní peňazí.

Viac..  Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Bohatšie krajiny – ako sú Nemecko, Švajčiarsko, Holandsko, Švédsko či Dánsko, ktoré si chcú zachovať takzvané úľavy – vzhľadom na to, že do rozpočtu prispievajú v najväčšej miere. Na tak skorú dohodu to v Bruseli podľa všetkého nevyzerá, a tak je možné, že sa o rozpočte bude rozhodovať až na ďalšom summite, pravdepodobne v marci.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices