pracovnici, zamestnanci
Ilustračné PHOTO: © European Union-EP.

Česko už nie je také populárne. Slováci sa radšej zamestnajú doma

SLOVENSKO A OKOLIE / V Česku pracuje až 200-tisíc Slovákov. Z krajín V4 to bola vždy najobľúbenejšia pracovná destinácia našincov. Záujem o našich západných susedov však klesá. Do popredia sa dostávajú iné dve krajiny, ale aj samotné Slovensko. Dôvodov je viacero a každá krajina má svoje špecifiká. To aj rozhoduje o tom, či tam mieria viac alebo menej kvalifikovaní pracovníci.

Kým Čechov na Slovensku pracuje len približne 6000, tak Slovákov až 200-tisíc. Napriek tomuto číslu záujem o prácu za Moravou klesá. „Ide o najnižšie čísla za posledných päť rokov,“ potvrdila Nikola Richterová, hovorkyňa profesia.sk.

„Praze a za Moravou už asi nie je až tak blaze“ alebo skôr už aj na Slovensku vie byť kúsok blažene. Kým v Česku reakcie na ponuky klesali u nás stúpali. Vlani na jeden inzerát reagovalo skoro 18 ľudí. „Je dostupnejšia zaujímavá práca, atraktívna práca na Slovensku, aj za pomerne slušné peniaze,“ objasnila Nikola Richterová.

Mnohí ľudia, ktorí sa rozhodnú odísť do Česka za prácou, tam aj ostávajú žiť. Tých ale nepoteší ani rozhodnutie českej národnej banky z minulého týždňa kvôli inflácii. „Dosahuje trojpercentnú úroveň, pričom existuje predpoklad, že by mala ďalej rásť,“ informoval Stanislav Pánis, analytik J&T banky. „Vyššia úroková sadzba určite prispeje k tomu, že aj komerčné banky môžu meniť svoje sadzobníky,“ doplnila Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne.

Okrem zvýšeného záujmu o prácu doma, oproti Česku posilnili najmä dve susedné krajiny. „V Rakúsku a Maďarsku platí, že v priemere zareaguje až 16 ľudí. V Českej republike je to osem uchádzačov,“ povedala hovorkyňa profesia.sk. Pri týchto troch krajinách je ale vidieť jeden zásadný rozdiel. V Česku sa dohodne každý, aj preto tam vždy Slováci mierili a v Maďarsku skoro každý, kto sa narodil na juhu Slovenska. Odpadá tak rečová bariéra. Tam preto smerujú viac kvalifikovaní pracovníci a naopak do Rakúska menej a za manuálnou prácou. „Najčastejšie ide o vodiča a celkovo také práce, kde nie sú až také požiadavky od zamestnávateľov,“ potvrdila Nikola Richterová. Do Česka a Maďarska tak mieria Slováci, ktorých je aj doma stále nedostatok a vytvárajú pridanú hodnotu v ekonomike.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Najviac Slovákov, ale pracuje aj tak v Rakúsku, až potom nasleduje Česko a Maďarsko. Reč peňazí je všade rovnaká a platí sa najviac v Rakúsku, kde aj pri nekvalifikovanej práci Slovák zarobí viac ako u nás v Česku či Maďarsku za počítačom.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices