virus, koronavirus
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Koronavírus si v Taliansku vyžiadal ďalšiu obeť, karanténa stále pretrváva

BERGAMO / Nový typ koronavírusu si už v Taliansku vyžiadal štvrtú obeť. Ide 84-ročného muža s lombardského mesta Bergamo. Nakazených v Taliansku je už 149, informoval o tom s odvolaním na šéfa civilnej obrany Angela Borrelliho denník La Repubblica.

Podľa miestnych médií sa Talianskom počtom nakazených ľudí zaradilo medzi tri krajiny na svete s najväčším počtom infikovaných. Do tejto trojky spadá ešte Čína a Južná Kórea.

Prvé dve obete v Taliansku boli 78-ročný muž a 76-ročná žena, ktorí zomreli v nedeľu, rovnako ako žena, ktorá zároveň trpela aj rakovinou. Koronavírus sa v piatich regiónoch na severe Talianska začal šíriť na konci minulého týždňa, pacienti sú okrem Lombardie taktiež napríklad v Piemonte či Benátkach. Talianska vláda kvôli vírusu prístup do miest, kde sa epidémia šíri najrýchlejšie. Ľudia majú zakázané do nich vojsť, či ich opustiť. Kto by uzáveru porušil, hrozilo by mu trestné stíhanie.

„Nemyslím si, že karanténne opatrenie v niekoľkých nasledujúcich dňoch polaví,“ zdôraznil premiér Giuseppe Conte, podľa ktorého môže počet chorých v ďalších dňoch narastať.

Prísny režim sa týka asi 50-tisíc ľudí v 11 obciach a mestách, najmä v provincii Lodi, kde sú už od piatka zavreté školy, kostoly, obchody aj ostatné verejné miesta.

Obnovená doprava s Rakúskom

Niekoľko hodinové prerušenie železničného spojenia s Talianskom je opäť obnovené. Informovali o tom rakúske úrady, ktoré mali podozrenie na koronavírus u dvoch cestujúcich vo vlaku z Benátok do Mníchova.

Vo vlaku sa viezlo okolo 300 cestujúcich, prevažne Nemcov a Rakúšanov. Prítomnosť vírusu sa u dvoch pasažierok napokon nepotvrdila a tak dopravu v Brenerskom priesmyku obnovili pôvodného harmonogramu. Predčasnú stopku talianske úrady dali aj karnevalu v Benátkach. Módny dom Armani zas na milánskom týždni módy novinky predstavoval prázdnej sále.

Opatrenia v Číne

Slovenské ministerstvo zahraničných veci upozorňuje pred opatreniami pre koronavírus v Číne. „Cudzí štátni príslušníci, ktorí navštívili iné provincie v Čínskej ľudovej republike alebo boli v zahraničí a v súčasnosti sa vracajú do Šanghaja a uvedených provincií, túto skutočnosť majú nahlásiť svojim zamestnávateľom, akademickým inštitúciám ako aj miestnym správnym jednotkám. Zároveň by sa mali podrobiť 14-dňovej karanténe doma alebo na pracovisku,“ informuje rezort zahraničných vecí. Pokiaľ budú prichádzať do uvedených provincií z iných častí Čínskej ľudovej republiky na krátke návštevy, budú podliehať meraniu telesnej teploty pri príchode a pri odchode ako aj povinnosti podpísať vyhlásenie o zdravotnom stave v hoteli. Návštevy v meste Šanghaj sú až do odvolania zakázané.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

Počas 14-dňovej domácej karantény je možné vychádzať za účelom nákupu potravín a riešenia špecifických potrieb podľa odporúčaní lekárov na základe priepustiek, ktoré vydáva ubytovacie zariadenie alebo spoločenstvo bytov. „Ostatným opatrením je registrácia ľudí prostredníctvom mobilnej aplikácie PayPal a Wechat a identifikačným QR kódom (zisťuje pohyb po ČĽR), ktorý je vyžadovaný pri použití taxíka, vstupu na letisko, železničnú stanicu, metro ako aj do niektorých budov či hotelov. Nedodržanie ochranných opatrení môže byť právne postihnuteľné (väzenie do 5 dní),“  uvádza rezort diplomacie s tým, že ani cudzinci v tomto prípade nie sú výnimkou. Opatrenia 14-dňovej karantény sa zatiaľ netýkajú cudzích štátnych príslušníkov, ktorí prichádzajú zo zahraničia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Eugen Jurzyca o bilancovaní mandátu: Covid pasy – prečo to bol “Meisterstück” EÚ

Zavedenie COVID certifikátov uľahčilo pohyb po EÚ. Často sú podobné projekty spojené so vznikom novej, …

Consent choices