trestny cin, obet
Ilustračné PHOTO: © European Union.

V EÚ sa každoročne stane obeťou trestného činu približne 75 miliónov ľudí

Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová a komisár pre spravodlivosť Didier Reynders vydali vyhlásenie k Európskemu dňu obetí trestných činov.

„Tento rok si pripomíname 30. výročie Európskeho dňa obetí trestných činov. Napriek tomu sa každý rok 75 miliónov ľudí v celej Európe aj naďalej stáva obeťami trestných činov. Len včera sme trúchlili nad obeťami ďalšieho ohavného činu, tentoraz v Hanau. Budeme veľmi priamy: rasizmus a xenofóbia nemajú v Európe miesto. Stojíme pevne proti každému, kto chce rozdeliť našu spoločnosť prostredníctvom nenávisti a násilia,“ spoločne uviedli eurokomisári.

Európska komisia podniká rôzne kroky na boj proti násiliu a na pomoc obetiam trestných činov. Zaviedla jasný súbor práv pre obete trestných činov a povinnosti členských štátov EÚ zabezpečiť tieto práva v praxi, prijala pravidlá, ktoré reagujú na osobité potreby obetí, vrátane obetí obchodovania s ľuďmi, sexuálneho vykorisťovania a detskej pornografie a terorizmu. EÚ tiež zaviedla právne predpisy, ktoré uľahčujú prístup k odškodneniu v situáciách, keď bol trestný čin spáchaný v inej krajine EÚ. Komisia v súčasnosti pracuje na novej stratégii práv obetí pre roky 2020 – 2024, ktorú predloží v júni 2020. Zameria sa na posilnenie postavenia obetí, posilnenie spolupráce a koordinácie medzi vnútroštátnymi orgánmi, zlepšenie ochrany a podpory obetí a uľahčenie prístupu k odškodneniu.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices